Різдвяний піст у 2023 році згідно з новим церковним календарем триває з 15 листопада по 24 грудня.
Утримання від скоромної їжі – це не головне під час посту. Його метою є духовне очищення та наближення до Бога. Під час різдвяного посту потрібно утримуватися від лихослів’я, інтиму, сварок, заздрощів та азартних ігор. Варто звертатися думками до Господа та прощати образи і борги. Утримання від деяких продуктів є одним з елементів посту. Упродовж Різдвяного посту є дні з більш суворими обмеженнями, а є з меншими, коли дозволене більше різноманіття у їжі.
Під час Різдвяного посту потрібно більше споживати рослинної їжі та відмовитися від їжі тваринного походження (м’ясо, молоко, яйця та похідні від них). Проте, лікарі не радять різко переходити на рослинну їжу й рекомендують робити це поступово. Наприклад, один тиждень відмовитися від м’яса, другий тиждень від молочних продуктів, а третій від риби. Також не варто дотримуватись суворого посту людям, які мають хронічні захворювання, особливо хвороби шлунково-кишкового тракту.
Оскільки дати Різдвяного посту у 2023 році змінилися, ми підготували календар Різдвяного посту 2023, який підкаже, що і в які дні можна їсти, а від чого варто утриматися.
Чи шкідливий піст для здоров’я? Думка священників
Календар свят та харчування на Різдвяний піст 2023 року
Перший тиждень Різдвяного посту 2023
- 15 листопада, середа – початок Різдвяного посту. День сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
- 16 листопада, четвер – апостола і євангеліста Матвія. Можна їсти страви з риби та морепродуктів.
- 17 листопада, п’ятниця – святителя Григорія чудотворця. День сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
- 18 листопада, субота – можна їсти страви з риби та морепродуктів.
- 19 листопада, неділя – можна їсти страви з риби та морепродуктів.
- 20 листопада, понеділок – можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження без олії (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
- 21 листопада, вівторок – Введення в храм Пресвятої Богородиці. Можна їсти страви з риби та морепродуктів.
Другий тиждень Різдвяного посту 2023
- 22 листопада, середа – день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
- 23 листопада, четвер – можна їсти страви з риби та морепродуктів.
- 24 листопада, п’ятниця – великомучениці Катерини. День сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
- 25 листопада, субота – можна їсти страви з риби та морепродуктів.
- 26 листопада, неділя – можна їсти страви з риби та морепродуктів.
- 27 листопада, понеділок – можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження без олії (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
- 28 листопада, вівторок – можна їсти страви з риби та морепродуктів.
Третій тиждень Різдвяного посту 2023
- 29 листопада, середа – день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
- 30 листопада, четвер – апостола Андрія Первозванного. Можна їсти страви з риби та морепродуктів.
- 1 грудня, п’ятниця – день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
- 2 грудня, субота – можна їсти страви з риби та морепродуктів.
- 3 грудня, неділя – можна їсти страви з риби та морепродуктів.
- 4 грудня, понеділок – можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження без олії (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
- 5 грудня, вівторок – можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження й додавати до них олію (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
Четвертий тиждень Різдвяного посту 2023
- 6 грудня, середа – святого Миколая Чудотворця, архієпископа Мир Лікійських. День сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
- 7 грудня, четвер – можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження й додавати до них олію (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
- 8 грудня, п’ятниця – день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
- 9 грудня, субота – непорочне Зачаття святою Анною пресвятої Богородиці. можна їсти страви з риби та морепродуктів.
- 10 грудня, неділя – можна їсти страви з риби та морепродуктів.
- 11 грудня, понеділок – можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження без олії (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
- 12 грудня, вівторок – можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження й додавати до них олію (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
П’ятий тиждень Різдвяного посту 2023
- 13 грудня, середа – день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
- 14 грудня, четвер – можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження й додавати до них олію (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
- 15 грудня, п’ятниця – день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
- 16 грудня, субота – можна їсти страви з риби та морепродуктів.
- 17 грудня, неділя – можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження й додавати до них олію (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
- 18 грудня, понеділок – день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
- 19 грудня, вівторок – можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження без олії (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
Шостий тиждень Різдвяного посту 2023
- 20 грудня, середа – день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
- 21 грудня, четвер – день сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
- 22 грудня, п’ятниця – великомучениці Анастасії. День сухоїдіння. Можна вживати продукти рослинного походження без термічної обробки: вода, сіль, хліб, сирі фрукти та овочі, горіхи, мед, сухофрукти.
- 23 грудня, субота – можна їсти страви з риби та морепродуктів.
- 24 грудня, неділя – навечір’я Різдва Христового, Святвечір. Можна вживати варені страви з продуктів рослинного походження й додавати до них олію (гриби, крупи, супи, тушковані овочі).
Великий піст: десять запитань священнику про їжу, святковий стіл і порушення посту