Інгредієнти:
Для тіста: 2 скл. борошна, 0,75 скл. молока, 0,5 ст. ложки сухих дріжджів, 75 г масла, 2 яйця, 2 ст. ложки цукру, дрібка солі.
Для начинки: 1 велика цибулина, 3 солоні огірки, 1 яйце, 2 ст. ложки олії.
Як приготувати тісто для пиріжків:
1. Молоко трохи підігріти – воно має бути теплим, але не гарячим. Борошно посолити, просіяти. Розвести в молоці сухі дріжджі. Додати весь цукор і половину просіяного борошна.
2. За допомогою віничка (чи міксера на малій швидкості) замісити тісто. Накрити його харчовою плівкою й залишити в теплому місці на 1,5-2 год.
3. До тіста, що піднялося, додати яйця, розм’якшене масло й борошно, що залишилося. Вимішувати тісто доти, доки воно не стане гладким, еластичним і не почне легко відходити від стінок посудини, в якій його вимішують. Знов накрити харчовою плівкою, поставити в тепло на 1,5-2 год і дати ще раз піднятися.
3. Знову вимішати тісто, сформувати з нього товсту ковбаску. Взяти її в долоню так, щоб зверху, між великим і вказівним пальцями, виступав шматочок тіста завдовжки 2-2,5 см, і стиснути. Кульки, що виходять, викладати на посипану борошном поверхню.
Начинка:
1. Цибулю почистити, дуже дрібно посікти. Розігріти на сковорідці олію, викласти цибулю й смажити її 3 хв. Натерти на тертці солоні огірки, додати їх до цибулі, перемішати. Готувати на середньому вогні, періодично помішуючи, доки вся рідина не випарується, 8-10 хв. Зняти з вогню, охолодити.
Духовку розігріти. На посипаній борошном робочій поверхні розкачати кульки з тіста в коржі завтовшки 0,3 см. Покласти в центр кожного по 1,5-2 ч. ложки начинки. Намочити руки водою, з’єднати протилежні краї коржів та заліпити їх посередині. Викласти пиріжки на змащене олією деко, залишити на 15 хв. Збити яйце, змастити ним пиріжки. Поставити в духовку й випікати 30 хв.