діабет

П’ять міфів про цукровий діабет, харчування і зайву вагу

Розвіяно популярні міфи про цукровий діабет: чи справді він виникає через надмірне споживання солодкого, чи можна їсти солодощі на фруктозі і як дієта впливає на лікування.

Група ендокринологів з Мюнхенського інституту здоров’я розвіяла найбільш поширені міфи про цукровий діабет, що заважають людям нормалізувати своє життя з цим захворюванням. Стереотипи щодо хвороби ускладнюють прийняття діагнозу та дотримання лікування, особливо серед людей, у яких діабет розвинувся в дорослому віці.

Міфи і правда про цукровий діабет

  1. Міф: цукровий діабет виникає через надмірне споживання солодкого. Цукровий діабет першого типу має генетичну природу. Діабет другого типу часто розвивається у людей віком від 35-40 років через фактори ризику, такі як ожиріння, гіпертонія, підвищений рівень холестерину та інші супутні захворювання.

  2. Міф: при діабеті не можна їсти солодке. Пацієнти з цукровим діабетом першого та другого типу можуть їсти солодке, але в обмежених кількостях. Переїдання солодощів може спричинити підвищення рівня цукру в крові.

  3. Міф: солодощі на фруктозі можна їсти без обмежень. Фруктоза — це теж цукор. Вона є складовою частиною звичайного цукру разом із глюкозою. Надмірне споживання фруктози може призвести до набору ваги, підвищення рівня холестерину і тригліцеридів у крові, що з часом може сприяти розвитку атеросклерозу.

  4. Міф: якщо приймати ліки або інсулін, можна не обмежувати харчування. Люди з діабетом першого типу мають більшу свободу, оскільки можуть збільшити дозу інсуліну перед вживанням солодкої їжі. Проте дієта залишається важливою і для них, а для пацієнтів з діабетом другого типу харчування має бути ще більш контрольованим.

  5. Міф: цукровий діабет завжди виникає у людей з ожирінням. Хоча ожиріння дійсно підвищує ризик розвитку діабету, це не означає, що всі люди з надмірною вагою обов’язково захворіють на діабет. Важливою є здатність організму регулювати рівень цукру в крові. Люди з ожирінням, що знижують свою вагу, можуть досягти ремісії діабету, що дозволяє уникнути цукрознижувальних препаратів. Крім того, серед пацієнтів із діабетом є також стрункі і худі люди.

Відомо, що згідно з даними МОЗ, 2/3 захворювань в країні спричинені неправильним харчуванням, тому важливо розвіяти міфи і знати справжню природу цукрового діабету.

Радимо також прочитати: Як зрозуміти, що цукор високий, і зупинити діабет

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook