Якщо раніше найпоширенішими способами зберігання городини та садовини було консервування, соління та маринування, то сьогодні дедалі більшої популярності набуває заморожування.
Фрукти, ягоди та овочі бажано заморожувати через дві-три години після збирання. Аби зберегти забарвлення ягід, їх занурюють на 1–2 секунди в гарячу воду (80–100 °С) й одразу ж охолоджують у холодній.
Не забувайте, що внаслідок заморожування будь-який продукт збільшується в розмірі, тому у тарі завжди залишають трохи вільного простору. Популярними ємностями для заморожування стали поліетиленові торбинки на «замочках». Герметично запаковані пакети з овочами та ягодами щільно вкладають у морозильну камеру.
Тривалість зберігання заморожених продуктів у побутовому холодильнику: смородина, аґрус, ревінь, малина, суниці – до 12 місяців; зелена цибуля, зелений горошок і квасоля – 4–6 місяців; зелень петрушки, кропу – 9–12 місяців; цвітна капуста, яблука – 4–6 місяців; помідори – 5–6 місяців. Яблука, груші й персики потрібно перед заморожуванням скропити лимонним соком.
Отже:
– порізану зелень петрушки, кропу та інших пряних трав добре вкладати в маленькі пакетики (5 см), а ще ліпше – у формочки для приготування харчового льоду, залити холодною перевареною водою і заморозити. Потім формочки вийняти, на кілька секунд занурити в гарячу воду. Кубики, які випали, скласти в поліетиленові пакети і зав’язати. Такі кубики без розмороження кидають у суп чи борщ за кілька хвилин до готовності;
– вимиті та очищені від насіння стручки солодкого перцю нарізати і покласти в невелику посудину чи пакетики. Для фарширування стручки обчистити, вкласти цілими по кілька один в один, а потім – у пакети. Використовувати заморожений перець у салатах, супах, під час тушкування овочевого рагу, для начинювання;
– цибулю-порей можна заморозити разом із зеленню. Цибулини почистити, порізати кільцями або дрібно накришити, перемішати з порізаною зеленню. Добре додати до цибулі зелень петрушки, кропу; – моркву почистити і порізати соломкою або натерти на тертці з великими отворами, можна додати до неї зелень петрушки чи кропу;
– гарбуз почистити та порізати на шматочки. У майже готову кашу гарбуз додавати, не розморожуючи;
– дрібні тугі томати можна заморожувати цілими, а великі розрізати на шматки. Використовувати заморожені томати для салатів, супів. Розморожувати у холодній воді, не розкриваючи пакета;
– підготовлені ягоди малини й ожини розкласти в пакети і пересипати цукром (на 1 кг ягід 200 г цукру). Сироп із цих ягід можна сміливо заморожувати у торбинках для льоду. Щоб приготувати взимку морс, у кружку з окропом досить покласти 3–4 кубики замороженого сиропу;
– міцні, добре забарвлені ягоди суниць перебрати, помити, просушити на рушнику і заморозити в невеликих поліетиленових пакетах. Можна пересипати ягоди цукром або заморозити у цукровому сиропі, як малину (на 1 л води 500 г цукру);
– тугі сливи заморожувати цілими разом із кісточками або порізати на половинки;
– помиті яблука порізати на шматочки, очистити від насіннєвих гнізд, а за бажання і від шкірки, й заморозити у поліетиленових пакетах. Дрібні яблука, наприклад китайки, заморожувати цілими з гілочками.