Основні причини в’янення рослин
Щоб не розпрощатися з ідеєю виростити помідори на власній грядці потрібно спершу з’ясувати, чому розсада помідорів в’яне і падає. Визначивши причини, можна допомогти рослинам відновити колишнє здоров’я.
Серед основних причин занепаду виділяють:
- порушення агротехніки;
- зараження хворобами.
Часто саме поганий догляд та недогляд при вирощуванні призводить до того, що в’яне розсада помідорів. Не варто також виключати з причин зараження хворобами, навіть такі юні рослин можуть постраждати від них. Якщо вчасно виявити від чого почала в’янути розсада, то можна покращити ситуацію і врятувати молоді кущі.
Поганий грунт
Вагоме значення має правильно підібраний грунт. У випадку, якщо насіння висіяне у важкий глинистий грунт або у нього низький рівень pH і підвищена кислотність молоді рослини починають в’янути. А через деякий час засихати і гинуть. Це пов’язано з тим, що при важкій ущільненій ґрунтосуміші порушується газообмін, погано розвивається коренева система, рослина не отримує живильні речовини. А низький рівень pH призводить до високого рівня солей у грунті, які притягують до себе мікроелементи, це дозволяє саджанцям отримувати повноцінне харчування.
У такій ситуації першим, що потрібно зробити, це пересадити в кращий грунт. Для томатів підійде добре дренований нейтральний грунт з рівнем pH 5,5-7. У складі повинні бути:
- листова земля;
- торф низинний;
- агроперліт або вермикуліт;
- пісок.
Можна придбати універсальну грунтосуміш. Перед пересадкою варто її знезаразити, щоб не наражати на небезпеку солоді рослини. Землю потрібно полити слабким розчином марганцівки або потримати в духовці при температурі 90 °С протягом півгодини. У підготовлений грунт паростки акуратно пересаджують і трохи поливають.
Загущена посадка
При незнанні або страху, що насіння може погано зійти, у недосвідченого городника виникає бажання висадити в ємність побільше насіння. В результаті в ємностях росте велика кількість помідорів. Рослини загущені, їм не вистачає світла і місця, вони починають витягуватися. Стебла стають тонкими, а листя в’яне.
Рослини потребують видалення зайвої зелені. Щоб врятувати томати достатньо їх прорідити. Якщо такої кількості, що зійшло, не потрібно, то просто прорізають посадку, видаляючи слабкі рослини. У випадку, коли кожен кущик цінний, пересаджують частину рослин додаткові ємності.
Погане освітлення
На етапі вирощування саджанців дуже важливим чинником є достатнє освітлення. При ранньому посіві насіння в кінці зими або ранньою весною брак світла – дуже поширена проблема. Оскільки світловий день короткий, а для росту здорових саджанців потрібно як мінімум 8-10 годин освітлення. При поганому освітленні стебла стоншуються, волога і поживні речовини погано переміщуються по судинній системі і в результаті починає в’янути нижнє листя помідорів, а потім і інше.
Щоб виправити ситуацію потрібно тримати помідори на максимально освітленому підвіконні. Краще підійде південна або східна сторона. Але більшого ефекту можна досягти, якщо робити підсвічування фотолампами або лампами денного світла. Вони дають освітлення максимально схоже на природне.
Порушення температурного режиму
Незважаючи на те, що томати люблять тепло, високі температури часто призводять до того, що рослини гинуть. Температура на підвіконні або теплиці вище 35°С може сильно нашкодити.
Не менш згубно впливає і зниження температури нижче 15 °С. Коли температура знижена, томати не здатні засвоювати поживні речовини. Спостерігається припинення надходження:
- фосфору при температурі нижче 15 °С;
- азоту при температурі нижче 10°С.
Потрібно відрегулювати температуру до оптимальної, вона повинна бути в межах 18-25 °С.
Висока температура в період вирощування розсади – рідкість. Але, якщо стався перегрів, приміщення де вона росте варто провітрити, щоб стабілізувати температурний режим треба переставити саджанці в краще місце.
При низькій температурі потрібно забезпечити додатковий обігрів. Можна перенести саджанці в більш підходяще місце. Подбайте, щоб не було протягів, які також можуть бути причиною пониження температури.
Неправильний полив
Причиною в’янення також може стати неправильний полив. Негативно на томати впливає як недостача, так і надлишок вологи. Навіть короткочасне пересихання грунту призводить до пожовтіння листя. А от тривала відсутність поливу здатна повністю погубити розсаду.
Не менше шкоди може завдати і перелив. Надлишок вологи призводить не тільки до млявості, але і до загнивання коренів. Також зловживання поливом сприяє розвитку хвороботворних мікроорганізмів і грибків.
Якщо розсада зів’яла через поганий полив, щоб відновити її досить буде акуратно полити. Чого не варто робити, так це відразу сильно поливати саджанці. Зволожувати грунт потрібно поступово в кілька етапів. При відновленні правильного регулярного поливу стан рослин повністю стабілізується.
Якщо томати зів’яли і лягли через сильний перелив, варто зробити так: звільнити паростки від вологого ґрунту, провести пересадку в свіжий грунт, полити акуратно слабким розчином перманганату магнію кожну рослину.
Передозування добривами
Томати на підвіконні потребують підгодівлі для гарного росту. Але передозування тягне за собою негативні наслідки. Найчастіше відбувається передозування азотом. Проявляється ущільненням стебел, в’яненням листя і його скручуванням. А також при внесенні великої кількості азотного добрива можливий опік коренів, що також призведе до того, що помідори почнуть в’янути.
Для нейтралізації надлишку азоту є такі варіанти:
- Акуратно зніміть верхній шар грунту і замініть його на новий, який попередньо змішаний з тирсою.
- Полийте розсаду чистою водою.
При сильному опіку коренів не завжди вдається врятувати томати.
Зараження хворобами
Томати на стадії розсади також можуть бути уражені хворобами. Причиною зараження є насіння або грунт. А неправильний догляд стимулює їх розвиток. Найчастіше причиною того, що листя в’яне, є такі хвороби:
- фузаріоз;
- чорна ніжка.
На жаль лікування не завжди допомагає. Кращим способом уникнути фузаріозу є передпосадкове знезараження грунту і насіння.
Кращим способом уникнути зараження чорною ніжкою є превентивні заходи. Грунт дезинфікують (розчином марганцівки, окропом). Висівають насіння в спеціальні касети. Не допускають загущення розсади, проріджують.