Плоди шипшини треба підсушити найкраще при кімнатній температурі, розстеливши на долівці в один шар, у місці, де не потрапляє сонце, і вони добре зберігатимуться протягом року.
Часом їх підсушують у духовці або в спеціальній сушці. У таких випадках треба бути обережним , щоб не пересушити плоди, і вони будуть менш корисними.
Приготування чаю із шипшини
На півтора літра води беремо 20 плодів шипшини. Шипшину закладаємо в термос заливаємо її окропом. Настоюємо протягом двох годин. Приймаємо не більш як дві склянки в день, бажано без цукру.
Чай з суницями і шипшиною
На одну склянку окропу взяти 5 плодів шипшини і 5 ягід суниці, чайну ложку м’яти. Усі складники подрібнити і залити окропом, настоювати 10 хвилин. Перед вживанням можна додати шматочок лимона і мед.
Настоянка із шипшини
700 г шипшини засипте цукром на 10 днів. Опісля залийте 0,5 горілки і поставте в темне прохолодне місце. Тоді процідіть. Настоянка насичена вітамінами, її треба вживати як ліки у невеликих дозах.
Перед застосуванням будь-яких засобів народної медицини проконсультуйтеся з лікарем!