Полуничне варення. 3 рецепти з бабусиного записника

Ці рецепти перевірені роками. Варення виходить дуже ароматним.

Полуничне варення

Рецепт 1. Всипати у миску кілограм ягід та 800 г цукру. Перемішати і довести до кипіння, відставити. Так проварити тричі. Розкласти в стерилізовані сухі банки. Перед тим як закрутити, додати кілька тоненьких скибок лимона, розрізаних начетверо.

Рецепт 2. В алюмінієвій каструльці вим’яті ягоди з цукром у такій пропорції: склянка ягід і стільки ж цукру. Довести до кипіння і проварити 15 хвилин. Залити в чисті сухі банки й закрутити.

Рецепт 3. 900 г твердої полуниці почистити від хвостиків, витерти кожну ягідку вологим рушником (мити не можна – з мокрих добре варення не вийде). Викласти полуницю до миски, засипавши 700 г цукру, і залишити на ніч. Вранці поставити миску на маленький вогонь до повного розчинення цукру. Згодом температуру збільшити. Коли варення закипить, додати сік одного великого лимона й варити 8 хвилин. Потім зняти з вогню і чайну ложку варення вилити на холодну тарілку (для цього спеціально потримайте її в холодильнику). Коли суміш охолоне, торкнутися пальцем: якщо з’являться зморшки й рідина не витікає, то варення готове, якщо ні – треба кип’ятити ще протягом 3 хвилин. Потім зняти з вогню й знову перевірити. Таких процедур іноді доводиться робити три-чотири, зате варення вийде дуже смачне. Після приготування воно має постояти 15 хвилин, тоді полуниця не спливе на поверхню.

Поради

  • Наливати варення ліпше в теплі банки, тому стерилізувати їх треба безпосередньо перед розливанням.
  • Варити варення ліпше невеликими порціями, щоб не кипіло довго (під час кипіння, як відомо, воно втрачає колір і аромат).
  • Щоб варення не вкривалося пліснявою, накрити його провощеним папером, змоченим у спирті, а тоді закрутити банки.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook