Торт “Метровець”
Бісквіт білий: 4 яйця, 1 скл. цукру, 1,5 скл. борошна, 8 ст. ложок теплої води, 8 ст. ложок олії, 2 ч. ложки без чубка розпушувача.
Білки збити на високих оборотах міксера, поступово додаючи цукор. Збиваючи, додати по одному жовтку. Зменшити швидкість і додати з воду з олією (влити разом з однієї посудини). Коротко зміксувати. Додати порціями борошно, з’єднанe з розпушувачем. Вимішати лопаткою. Викласти у змащену маслом і присипану борошном прямокутну кексовницю. Випікати при 170 ОC близько 45 хв.
Бісквіт темний: 4 яйця, 1 скл. цукру, 1,5 скл. борошна (мінус 3 ст. ложки!), 3 ст. ложки какао, 8 ст. ложок теплої води, 8 ст. ложок олії, 2 ч. ложки без чубка розпушувача.
Повторити все так само, як для білого бісквіту.
Крем: 1 л молока, 2/3 скл. цукру, 3 пудинги ванільні або вершкові, 400 г масла, 0,5 скл. лікеру “Амарето”.
3 скл. молока закип’ятити з цукром. Окремо добре вимішати решту молока з пудингом і додати цю суміш до молока, яке легенько кипить. Довести до загустіння, весь час інтенсивно помішуючи. Накрити плівкою у дотик і охолодити. М’яке масло збити до білого кольору. Додавати порціями пудингову масу, збити на пишний крем. Наприкінці цівкою влити “Амарето”, збити до поєднання.
Глазур: 200 г гіркого шоколаду, 100 г масла.
Масло розтопити, додати подрібнений шоколад. Зачекати 2 хв. Добре вимішати.
Зібрати торт. Якщо на бісквітах утворилася гірка, перед складанням торта, її треба зрізати. Бісквіт білий і темний порізати вертикально на скибки 1-1,5 см шириною. Поперемінно складати скибки, змащені кремом. Тобто: на підносі/дощечці поставити на ребро темну скибку, білу густо намастити кремом і притулити до темної. Притиснути. Потім змастити темну і притиснути до білої і т.д. Скибки додатково скроплювати сиропом: на 1 скл. гарячої води – 1,5 ст. ложки цукру, лимонна кислота на кінчику ножа. І так до закінчення бісквіту. Виходить два метровці приблизно по 40 см. Верх змастити рештою крему. Добре охолодити. Покрити глазур’ю. Різати треба навскіс.
Рецепт і фото Таміли Новорольської