Ми часто зневажливо ставимося до вина, мовляв, алкоголь «на порошках». Натомість справжнє вино, зроблене власноруч із домашнього винограду, навпаки, корисне і навіть має лікувальні властивості.
МОЖНА ПИТИ ВИНО З ЛІКУВАЛЬНОЮ МЕТОЮ
Сучасні дослідження підтверджують користь вина, тому винолікування (енотерапія) стає популярним. У Європі винолікування поширене у країнах, де високорозвинене виноградарство: у Франції та Італії, Греції й на Кіпрі.
«Є таке широке поняття – ампелотерапія – лікування виноградом, – розповідає фітотерапевт, дієтолог Борис СКАЧКО. – Лікувальні властивості мають усі частини винограду: свіжі ягоди, листя (воно, до речі, містить дуже багато антиоксидантів, тому рекомендую готувати голубці з листям винограду), насіння, лоза. Корисні усі сорти, але їхні лікувальні властивості дещо різняться. Тому нічого дивного немає у тому, з лікувальною метою можна приймати й вино». Цей напій містить безліч унікальних компонентів, які переходять у нього з винограду під час бродіння і позитивно впливають на організм.
ЧИМ КОРИСНЕ ВИНО
Кислотність вина майже така, як шлункового соку. Тому воно сприяє травленню, особливо перетравлюванню білків.
Органічні кислоти, яких у вині доволі багато, збуджують травні залози і посилюють апетит.
Леткі речовини, що утворюють букет вина (ефірні олії, складні ефіри, альдегіди), знижують кров’яний тиск і тонізують нервову систему.
Багато у вині вітаміну Р, який допомагає організму засвоювати і нагромаджувати аскорбінову кислоту, зміцнює стінки судин. Задовольнити добову потребу організму у вітаміні Р може 200 г червоного вина.
Пектинові речовини, що містяться у вині, допомагають організму звільнитися від сторонніх сполук, зокрема від радіоактивного стронцію. А дубильні речовини винограду і вина діють як радіопротектори.
Протипоказане вживання вина людям із хворобами нирок, печінки, виразкою шлунка та іншими недугами. Перед тим, як почати вживати вино з лікувальною метою, проконсультуйтеся з лікарем.
СКІЛЬКИ ВИНА ПИТИ КОРИСНО
Пам’ятайте: вино в малих дозах допомагає, а у великих може нашкодити. Дорослій здоровій людині можна випивати не більш як 100–150 мл вина на добу.