Пляцок з маково-горіховими кульками

На Галичині жодне свято не обходиться без пляцків. Цей десерт схожий на торт, великий, без прикрас. Зате дуже красивий у розрізі. Пляцок у стократ смачніший, ніж торт. За один шматочок цієї смакоти можна півжиття віддати! Хто куштував – знає.

Пляцок з маково-горіховими кульками

Коржі: 5 яєць, 2 скл. цукру, 1 скл. сметани, 1 ч. ложка амонію, 2 скл. борошна. Макові кульки: по 1 скл. маку, мелених горіхів та цукрової пудри, 2 яйця. Крем шалот: 200 г цукру, 1 яйце, 150 мл молока, 350 г масла, 1 п. ванільного цукру, 1 ст. ложка коньяку. Форма 24Х36 см.

  • Коржі: амоній розвести у сметані. Білки збити з цукром, додати по одному жовтки, сметану з амонієм, борошно. Усе збивати міксером. Тісто виходить густиною як сметана. Розділити на три частини. Форму застелити пергаментом, викласти одну частину тіста.
  • На тісто акуратно чайною ложкою викладати маково-горіхові кульки на відстані 1,5–2 см одна від одної. Так спекти 3 коржі.
  • Макові кульки: мак запарити, втерти або змолоти, додати цукрову пудру, яйця, мелені горіхи.
  • Крем шалот: злегка збити яйце із молоком в каструлі до повного перемішування (не в піну), всипати цукор і поставити на вогонь, довести до кипіння і варити ще 5 хв. Охолодити, накривши плівкою. Масло кімнатної температури добре збити, поступово додавати по 1 ст. ложці молочно-яєчної суміші, ванільний цукор. Насамкінець додати коньяк.
  • Просочувати коржі не треба, просто змастити кремом і поставити на ніч у холодильник. Пляцок виходить дуже ніжний.

Рецепт Галини Недомірко, Львівська обл.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook