Пляцок-сирник з яблуками і маком
Форма 25Х30 см
Тісто: 200 г маргарину, 200 г цукру, 1 жовток, 2 яйця, 2 ч. ложка розпушувача, 1 п. цукру ванільного, 450 г борошна.
Яйця збити з цукром додати маргарин і решту і замісити тісто. Поставити на холод на 20-30 хв. Потім поділити на 2 частини, з однієі випікати корж, а другу покласти у холодильник. Тим часом приготувати макове тісто і сир.
Макове тісто: 250-300 г маку, 2 яйця, 1 скл. цукру, 1 п. ванільного цукру, 0,5 скл. мелених горіхів.
Мак змолоти і запарити водою чи молоком, потім проварити, щоб волога випарувалася, і остудити. 2 яйця збити з цукром, ваніліном, усе змішати, додати мелені горіхи.
Сирна маса: 600-700 г сиру, 3 яйця, цедра і сік 1 лимона, 100–150 г масла (м’якого), 2 ст. ложки ванільного пудингу або крохмалю, 2 ст. ложки родзинок або журавлини, 1 ч. ложка розпушувача.
Сир перетерти. Яйця збити з цукром. Усе розмішати.
Дістати тісто з холодильника, розподілити по формі, викласти макову масу, а на неї сирну масу. Пекти при 180 гр до приблизно 40 хв.
Яблучна маса: 1 кг порізаних дрібно чи потертих яблук, 1 скл цукру, 1 п. желе (лимонного або аґрусового).
Тушкувати яблука з цукром до випарування вологи. Додати до гарячих яблук 1 п. желатину, добре перемішати щоб желе розчинилося. Остудити до літнього стану і викласти зверху на сир, а зверху на яблука покласти спечений раніше корж. Залити шоколадом.
Рецептом поділилася Лариса Пошпур