Пляцок “Шкільний”
Для бісквіту: 6 яєць, 1 скл. цукру, 1 скл. борошна, 1 ч. ложка розпушувача,
Для сливової маси: 1,5 кг слив, 4 ст. ложки цукру, 0,5 л води, 4 п. желе.
Додатково: 500 г печива до кави.
Для вершкової маси: 500 мл вершків, 3 ч. ложки желатину, 5 ст. ложок цукрової пудри.
Бісквіт: білки відділити від жовтків, збити до густої піни, по ложці додати цукор, не припиняти збивати. Збити до утворення гладкої, блискучої маси, як на безе. По одному додати жовтки, збити на найменшій швидкості міксера. Просіяти в яєчну масу борошно з розпушувачем, обережно, але ретельно вимішати до об’єднання інгредієнтів. Дно форми (у мене 25*30) застелити пергаментом, вилити тісто, випікати при 180 градусах 40 хвилин. Охолодити бісквіт та розрізати на 2 коржі.
Маса сливова: сливи добре вимити, дістати кісточки, скласти в каструлю, додати 0,5 л. води, варити до м’якості. Додати цукор, помішати до повного розчинення, зняти з вогню. Коли сливи трішки прохолонуть збити їх у блендері до однорідної маси. Цей мус в сезон слив можна порційно заморожувати. Готового мусу має вийти 2 л, якщо виходить менше, долити кип’яченою водою. Поставити сливовий мус на вогонь та варити ще 2-3 хвилини, додати желе та, якщо потрібно, цукор. Добре вимішати.
Поділити масу на дві частини, залишити суміш охолонути та ледь загуснути. Одну частину желе викласти на нижній бісквіт (у формі), зверху викласти печиво. Важливо, викладати желе, яке гусне, бо якщо викладати рідкувате, то мус занадто зволожить бісквіт і в розрізі торт не буде мати чітко виражену шаровість.
Вершкова маса: збити вершки до пухкої кремової маси, під кінець збивання додати цукрову пудру.
Желатин розвести о в 1/3 скл. гарячої води, розмішати до повного розчинення. Ледь теплий желатин тоненькою цівкою влити в вершки, делікатно вимішати дерев’яною ложкою. Суміш дуже швидко застигає, тому одразу вилити її у форму на печиво та розрівняти.
На вершкову масу викласти другий шар печива. На печиво – знову сливове желе, накрити другим бісквітним коржем. Поставити пляцок на ніч в холодне місце.