Пляцки і торти, які варто спекти на Великдень: чотири чудові рецепти

Традиційно на Великдень, крім паски, на Заході Україні печуть пляцки, смачні і красиві у розрізі торти. До вашої уваги перевірені рецепти пляцків від господинь.
На кожному святковому столі має бути торт, а на Заході України на Великдень, окрім паски, печуть пляцки. Ними пригощають гостей, а якщо пощастить – то і з собою дадуть на гостинець! Яка ж це смакота!
Загалом пляцки схожі на торти, але набагато цікавіші у розрізі. Вони мають прямокутну форму, їх зручно нарізати маленькими квадратними або прямокутними шматочками. Зазвичай печуть не один, а кілька різних пляцків, а потім викладають асорті на загальну тарілку. У пляцках часто поєднуються різні коржі та креми, тому вони не тільки смачні, а й красиві у розрізі.
Пляцок – недешевий десерт. У ньому мак, сир, вишні, горіхи какао, кокос, сухофрукти, яйця, масло, сметана… Але це того варте! У магазині такої смакоти, як домашній пляцок, не купиш!
Гарні і смачні пляцки – гордість господині. І їх неодмінно хвалять гості, адже кожен пляцок має свій неповторний смак. Їхні рецепти господині занотовують у свої кулінарні записники і бережуть як зіницю ока. Адже хороший перевірений рецепт пляцка на вагу золота – щоб не зіпсувати продукти і все вдалося 100% смачно! Саме такі рецепти ми підібрали для вас. Усі вони перевірені, від господинь!

Чотири рецепти пляцків, які варто спекти на Великдень

Сирно-макова вишиванка
Пляцок “Сирно-макова вишиванка” у розрізі

“Сирно-макова вишиванка”

  • Форма 25Х35 см.
  • Тісто: 500 г борошна, 250 г маргарину, 1 п. розпушувача, 120 мл сметани, 3 жовтки, 200 г цукру, 20 г какао. 
Маргарин і борошно перетерти в крихту, додати розпушувач. Жовтки збити з цукром і влити до крихти. Додати сметану і замісити густе тісто. Поділити його на 2 частини, до однієї додати какао і гарно вимісити. Кожну частину тіста (і біле, і чорне) поділити ще на 2 частини. Світле тісто покласти в холодильник на 1 год, а темне – в морозилку на 1 год.
  • Макова начинка: 250 г маку, 3 білки, 100 г цукру. 
Мак запарити і перемолоти в блендері. Можна використовувати готову макову масу, але тоді цукру треба менше давати. Білки збити з цукром, додати до маку і вимішати.
  • Сирна начинка: 1 кг домашнього сиру, 200 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 3 яйця, 50 г крохмалю.
Сир збити блендером. Яйця розділити на жовтки і білки. Жовтки збити з цукром і ванільним цукром. Все разом вимішати, додаючи крохмаль. Окремо збити білки на піну і додати до сирної маси. Все ще раз вимішати.
Форму застелити пергаментом. Одну частину світлого тіста розкотити, викласти у форму, зробити невеликий бортик, викласти половину макової начинки, розподілити. Зверху викласти половину сирної начинки. Легко розправити (силіконовою лопаткою), щоб не перемішати начинки. Зверху на грубій терці натерти 1 частину темного тіста з морозилки. Випікати при температурі 180 °С 30-40 хв. Охолоджувати в формі! Зразу не витягати! Так само спекти другий сирно-маковий корж.
  • Крем: 300 г масла, 300 г вареного згущеного молока.
М’яке масло збити і по ложці додавати варене згущене молоко, продовжуючи збивати.
Зібрати пляцок. Змастити темну частину коржа кремом, накрити другим коржем так, щоб темне тісто було всередині. Залишити пляцок у холодильнику на 12 год, щоб настоявся. Готовий пляцок полити шоколадом і прикрасити за бажанням.
Рецепт Лілії Цвіт, пекла і фотографувала Іванна Луць
Пляцок "Волинські візерунки"
Пляцок “Волинські візерунки”

Пляцок “Волинські візерунки”

Коржі

  • Форма 25Х35 см.
  • Шоколадне тісто: 2 яйця, 2 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка борошна, 50 г какао, 1 ч. ложка розпушувача.
  • Рожеве тісто: 2 яйця, 2 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка борошна, 1 п. вишневого киселю, 1 ч. ложка розпушувача. Продукти на 1 корж – треба 2.
Шоколадне тісто. Відділити білки від жовтків. Збити білки з цукром до стійких піків, додати жовтки та продовжувати збивати до пишної маси. Борошно, розпушувач і какао просіяти та додати до до яєчної маси. Ретельно, але акуратно вимішати. Тісто виходить досить густим. Рожеве тісто. Приготувати за тим же принципом, що й шоколадне.
У форму, вистелену пергаментом, викласти шоколадне тісто, вирівняти та вилити рожеве тісто. Випікати при температурі 180C 25-30 хв. Потрібно зробити ще один такий корж.

Сметанні коржі

  • 2 яйця, 1 скл. цукру, 20 г ванільного цукру, 4 скл. борошна, 2 ч. ложки розпушувача, 1 скл. сметани, 2 ч. ложки какао. 
Яйця збити з цукром та ванільним цукром (віничком). Додати сметану і продовжувати збивати. Досипати просіяне борошно та порошок до печива і замісити тісто. Розділити його на дві частини, до однієї додати какао. Кожну частину ще раз поділити навпіл, щоб вийшло дві темні та дві світлі кульки. Залишити в холодильнику на 1-2 год. З кожної кульки розкотити коржі, викласти у форму, вистелену пергаментом та випікати приблизно 10 хв при температурі 180 ОC (орієнтуйтеся на свою духовку).

Крем

  • Заварний крем: 600 мл молока, 1 ст. ложка з чубком борошна, 2 ст. ложки з чубком крохмалю, 170-200 г цукру, 10 г ванільного цукру, 300 г масла. 
З борошна, крохмалю, молока, цукру та ванільного цукру заварити масу, дати їй охолонути. Масло збити до білого кольору, додати заварну масу та продовжувати збивати до пишності.
  • Шоколадний крем: 350 г йогурту, 80-90 г чорного шоколаду, 20 г желатину, 60 г окропу.
Желатин залити окропом, ретельно перемішати. Розтопити шоколад, дати трохи охолонути, влити до йогурту, розмішати. Додати желатин та знову перемішати.
  • Вишневий курд: 350 г вишень без кісточок, 2 яйця, 120 г цукру, 50 г масла, 2 ст. ложки лимонного соку, 12 г крохмалю. 
До вишень додати лимонний сік та перетерти в блендері. Поставити на вогонь та дати покипіти 2 хв. Зняти з вогню. Яйця збити з цукром, додати крохмаль та ще трохи збити. Тонкою цівкою, постійно помішуючи, влити вишневу масу. Добре перемішати. Поставити на вогонь та варити 3-4 хв до загустіння. Дати охолонути. Масло збити та додати вишневу масу, збивати на невеликій швидкості.

Як зібрати пляцок

  • Темний сметанний корж.
  • Курд.
  • Заварний крем.
  • Подвійний корж.
  • Заварний крем + вишні (жменька).
  • Світлий сметанний корж.
  • Шоколадний крем.
  • Світлий сметанний корж.
  • Заварний крем + вишні (жменька).
  • Подвійний корж.
  • Заварний крем.
  • Курд.
  • Темний сметанний корж.
  • Зверху можна змастити кремом та прикрасити за бажанням.

Авторський рецепт і фото Юлії Якіб’юк

Пляцок "Зимова вишня"
Пляцок “Зимова вишня” у розрізі

Пляцок “Зимова вишня”

  • Форма 25Х35см.
  • Тісто: 600 г борошна, 4 жовтки, 140 г сметани, 300 г масла. Білковий прошарок: 4 білки, 180 г цукру, 60 г сухого киселю, 0,5 л або 0,5 кг вишень.
  • Маково-заварний крем: 250 г маку, 20 г борошна, 15 г крохмалю, 300 мл молока, 180 г цукру, 150 г масла, 5 г ванільного цукру.
  • Крем зі згущеного молока: 300 г масла, 400 г вареного згущеного молока.

Коржі

Натерти масло, розтерти його з борошном. Окремо змішати жовтки та сметану. Додати до сухої суміші. Тісто довго не замішувати, а просто зібрати в грудочку та залишити в холодильнику на 6-8 год.

Збити білки з цукром до крутих піків, додати кисіль та збивати ще 2-3 хв. Розділити на 3 рівні частини.

Розділити тісто на 6 рівних частин, 4 покласти назад в холодильник, працюємо з двома. Розкотити кожну до товщини 2-3 мм. Викласти корж в форму таким чином: шар тіста, білкова маса, вишні, шар тіста. Випікати при 190 ОC 25-30 хв. Так зробити ще два коржі.

Крем

Маково-заварний крем. Перетерти мак та додати до нього ванільний цукор. Змішати борошно, кукурудзяний крохмаль і цукор з кількома ложками молока. Решту молока довести до кипіння та влити туди приготовану суміш. Варити до загустіння (приблизно 5 хв). Дати охолонути. Змішати масло, заварну масу та мак.

Крем зі згущеного молока. Збити масло. Коли воно стане пухким, починати по 1 ст. л. додавати згущене молоко. Інгредієнти повинні бути однакової температури – кімнатної.

Як зібрати пляцок

Поділити крем зі згущеного молока на 3 рівні частини, а маково-заварний – на 2 та дотримуватися послідовності:
  • корж,
  • крем зі згущеного молока,
  • маково-заварний крем,
  • корж,
  • крем зі згущеного молока,
  • маково-заварний крем,
  • корж,
  • крем зі згущеного молока.
Прикрасити тортик за бажанням та залишити просочуватися спершу при кімнатній температурі, а потім в холодильнику.
Рецепт і фото Юлії Якіб’юк
Пляцок "Хризантема"
Пляцок “Хризантема” у розрізі

Пляцок “Хризантема”

Шоколадне тісто

  • Форма 20Х30 см.
  • 300 г борошна, 165 г масла, 3 жовтки, 75 г цукру, 25 г сметани (21%), 25 г какао, розпушувач (зверніть увагу на упаковку: якщо вказано, що на 18 г порошку взяти 500 г борошна, то знадобиться 9 г; якщо на 10 г – 500 г, тоді візьміть 6 г), дрібка солі.

Змішати просіяне борошно, сіль, какао та розпушувач, перетерти з маслом до крихти. Додати жовтки, цукор і сметану. Замісити тісто, розділити на 2 частини та залишити в холодильнику на 45 хв.

Макова маса

  • 100 г сухого меленого маку, 40 г масла, 2 яйця, 50 г цукру, 20 г манної крупи.

Яйця збити з цукром. Додати розтоплене масло, акуратно вимішати. Досипати мак і манну крупу, перемішати.

Білки збити з цукром до стійких піків, додати просіяний крохмаль і кокосову стружку та перемішати.

Кокосова маса

  • 3 білки, 100 г цукру, 100 г кокосової стружки, 15 г картопляного крохмалю. 
Білки збити з цукром до стійких піків, додати просіяний крохмаль і кокосову стружку та перемішати.

Маса з кураги

  • 200 г кураги, 250 мл води, 50 г цукру. 

Промити курагу, проварити з цукром та водою 3-4 хв. Перетерти в блендері курагу та 70-100 мл відвару.

Скласти корж: у форму, вистелену пергаментом, на крупній тертці натерти частину тіста, викласти макову масу, кокосову, тоді – пюре з кураги. Зверху дотерти залишок тіста. Випікати 30 хв при температурі 180 C. Дати охолонути. Випікати другий корж. Я відразу робила все на 2 порції, випікала у великій формі та розрізала на 2 коржі.

Крем

  • 400 мл відвару з кураги, 40 г ванільного або карамельного пудингу, 50 г цукру, дрібка куркуми, 1 ч. ложка цедри, 1 ст. ложка лимонного соку, 400 г масла.

У посудину, в якій будемо заварювати крем, висипати цукор, пудинг та куркуму. Долити трішки відвару, перемішати до однорідності та додати решту рідини. Проварити 1 хв. Накрити харчовою плівкою і залишити охолоджуватись. Масло збити до білого кольору, поступово докладати заварну масу та продовжувати збивати. Додати цедру та сік. Відкласти 1/5 крему.

Зібрати пляцок. На корж (натертим тісто вгору) викласти 4/5 крему, накрити корж (натертим тістом вниз). Верх і боки змастити кремом та посипати кокосовою стружкою. Залишити на 3 год при кімнатній температурі, тоді відправити в холодильник на 12-24 год.

Рецепт Лесі Кравецької. Пекла і фотографувала Юлія Якіб’юк

Спробуйте також приготувати:

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook