Чотири рецепти пляцків, які варто спекти на Великдень
“Сирно-макова вишиванка”
- Форма 25Х35 см.
- Тісто: 500 г борошна, 250 г маргарину, 1 п. розпушувача, 120 мл сметани, 3 жовтки, 200 г цукру, 20 г какао.
- Макова начинка: 250 г маку, 3 білки, 100 г цукру.
- Сирна начинка: 1 кг домашнього сиру, 200 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 3 яйця, 50 г крохмалю.
- Крем: 300 г масла, 300 г вареного згущеного молока.
Пляцок “Волинські візерунки”
Коржі
- Форма 25Х35 см.
- Шоколадне тісто: 2 яйця, 2 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка борошна, 50 г какао, 1 ч. ложка розпушувача.
- Рожеве тісто: 2 яйця, 2 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка борошна, 1 п. вишневого киселю, 1 ч. ложка розпушувача. Продукти на 1 корж – треба 2.
Сметанні коржі
- 2 яйця, 1 скл. цукру, 20 г ванільного цукру, 4 скл. борошна, 2 ч. ложки розпушувача, 1 скл. сметани, 2 ч. ложки какао.
Крем
- Заварний крем: 600 мл молока, 1 ст. ложка з чубком борошна, 2 ст. ложки з чубком крохмалю, 170-200 г цукру, 10 г ванільного цукру, 300 г масла.
- Шоколадний крем: 350 г йогурту, 80-90 г чорного шоколаду, 20 г желатину, 60 г окропу.
- Вишневий курд: 350 г вишень без кісточок, 2 яйця, 120 г цукру, 50 г масла, 2 ст. ложки лимонного соку, 12 г крохмалю.
Як зібрати пляцок
- Темний сметанний корж.
- Курд.
- Заварний крем.
- Подвійний корж.
- Заварний крем + вишні (жменька).
- Світлий сметанний корж.
- Шоколадний крем.
- Світлий сметанний корж.
- Заварний крем + вишні (жменька).
- Подвійний корж.
- Заварний крем.
- Курд.
- Темний сметанний корж.
- Зверху можна змастити кремом та прикрасити за бажанням.
Авторський рецепт і фото Юлії Якіб’юк
Пляцок “Зимова вишня”
- Форма 25Х35см.
- Тісто: 600 г борошна, 4 жовтки, 140 г сметани, 300 г масла. Білковий прошарок: 4 білки, 180 г цукру, 60 г сухого киселю, 0,5 л або 0,5 кг вишень.
- Маково-заварний крем: 250 г маку, 20 г борошна, 15 г крохмалю, 300 мл молока, 180 г цукру, 150 г масла, 5 г ванільного цукру.
- Крем зі згущеного молока: 300 г масла, 400 г вареного згущеного молока.
Коржі
Натерти масло, розтерти його з борошном. Окремо змішати жовтки та сметану. Додати до сухої суміші. Тісто довго не замішувати, а просто зібрати в грудочку та залишити в холодильнику на 6-8 год.
Збити білки з цукром до крутих піків, додати кисіль та збивати ще 2-3 хв. Розділити на 3 рівні частини.
Розділити тісто на 6 рівних частин, 4 покласти назад в холодильник, працюємо з двома. Розкотити кожну до товщини 2-3 мм. Викласти корж в форму таким чином: шар тіста, білкова маса, вишні, шар тіста. Випікати при 190 ОC 25-30 хв. Так зробити ще два коржі.
Крем
Маково-заварний крем. Перетерти мак та додати до нього ванільний цукор. Змішати борошно, кукурудзяний крохмаль і цукор з кількома ложками молока. Решту молока довести до кипіння та влити туди приготовану суміш. Варити до загустіння (приблизно 5 хв). Дати охолонути. Змішати масло, заварну масу та мак.
Крем зі згущеного молока. Збити масло. Коли воно стане пухким, починати по 1 ст. л. додавати згущене молоко. Інгредієнти повинні бути однакової температури – кімнатної.
Як зібрати пляцок
- корж,
- крем зі згущеного молока,
- маково-заварний крем,
- корж,
- крем зі згущеного молока,
- маково-заварний крем,
- корж,
- крем зі згущеного молока.
Пляцок “Хризантема”
Шоколадне тісто
- Форма 20Х30 см.
- 300 г борошна, 165 г масла, 3 жовтки, 75 г цукру, 25 г сметани (21%), 25 г какао, розпушувач (зверніть увагу на упаковку: якщо вказано, що на 18 г порошку взяти 500 г борошна, то знадобиться 9 г; якщо на 10 г – 500 г, тоді візьміть 6 г), дрібка солі.
Змішати просіяне борошно, сіль, какао та розпушувач, перетерти з маслом до крихти. Додати жовтки, цукор і сметану. Замісити тісто, розділити на 2 частини та залишити в холодильнику на 45 хв.
Макова маса
- 100 г сухого меленого маку, 40 г масла, 2 яйця, 50 г цукру, 20 г манної крупи.
Яйця збити з цукром. Додати розтоплене масло, акуратно вимішати. Досипати мак і манну крупу, перемішати.
Білки збити з цукром до стійких піків, додати просіяний крохмаль і кокосову стружку та перемішати.
Кокосова маса
- 3 білки, 100 г цукру, 100 г кокосової стружки, 15 г картопляного крохмалю.
Маса з кураги
- 200 г кураги, 250 мл води, 50 г цукру.
Промити курагу, проварити з цукром та водою 3-4 хв. Перетерти в блендері курагу та 70-100 мл відвару.
Скласти корж: у форму, вистелену пергаментом, на крупній тертці натерти частину тіста, викласти макову масу, кокосову, тоді – пюре з кураги. Зверху дотерти залишок тіста. Випікати 30 хв при температурі 180 C. Дати охолонути. Випікати другий корж. Я відразу робила все на 2 порції, випікала у великій формі та розрізала на 2 коржі.
Крем
- 400 мл відвару з кураги, 40 г ванільного або карамельного пудингу, 50 г цукру, дрібка куркуми, 1 ч. ложка цедри, 1 ст. ложка лимонного соку, 400 г масла.
У посудину, в якій будемо заварювати крем, висипати цукор, пудинг та куркуму. Долити трішки відвару, перемішати до однорідності та додати решту рідини. Проварити 1 хв. Накрити харчовою плівкою і залишити охолоджуватись. Масло збити до білого кольору, поступово докладати заварну масу та продовжувати збивати. Додати цедру та сік. Відкласти 1/5 крему.
Зібрати пляцок. На корж (натертим тісто вгору) викласти 4/5 крему, накрити корж (натертим тістом вниз). Верх і боки змастити кремом та посипати кокосовою стружкою. Залишити на 3 год при кімнатній температурі, тоді відправити в холодильник на 12-24 год.
Рецепт Лесі Кравецької. Пекла і фотографувала Юлія Якіб’юк
Спробуйте також приготувати:
- Розкішний торт “Чорнобривці” з маком і кокосом. Один з найсмачніших, які будь-коли їла!
- Святкові галицькі пляцки. Три найкращі рецепти від господині