Пляцок “Шоколадно-вишнева фантазія”
- Форма: 25×35 см.
- Для шоколадного коржа: 4 яйця, щіпка солі, 130 г цукру, 130 г борошна, 10 г розпушувача, 20 г какао-порошку, 4 ст. л. води, 2 ст. ложки олії.
- Для білого коржа: білки від 5 яєць, щіпка солі, 100 г цукру, 160 г борошна, 5 г розпушувача, 100 г мелених горіхів, 300–330 г вишень, 1,5 ст. ложки води, 1,5 ст. ложки олії.
- Для крему: жовтки від 5 яєць, 100 г цукру, 10 г ванільного цукру, 40 г ванільного пудингу, 1 ст. л. крохмалю (або 50 г крохмалю), 500 мл молока, 200 г вершкового масла.
- Для шоколадної помадки: 100 г шоколаду, 1 ст. ложка какао, 1 ст. ложка цукрової пудри, 50 мл молока, 30 г вершкового масла.
Приготування пляцка
Для шоколадного коржа збити яйця з цукром і сіллю до пишності, додати просіяне борошно з розпушувачем і какао, перемішати до однорідності, додати воду і олію, акуратно перемішати лопаткою. Випікати у формі при 180°C приблизно 20 хвилин.
Для білого коржа збити яєчні білки з цукром і сіллю до твердих піків, додати просіяне борошно з розпушувачем, обережно перемішати, додати воду, олію, горіхи і вишні, перемішати ще раз. Випікати при 180°C приблизно 15 хвилин.
Для крему до яєчних жовтків додати цукор, крохмаль, пудинг і трохи молока, перемішати до однорідності, додати решту молока, поставити на вогонь і, постійно помішуючи, варити до загустіння. Охолодити. Вершкове масло збити і порціями додати охолоджений крем, збити до кремової консистенції.
Для помадки змішати шоколад, какао, цукрову пудру і молоко, поставити на вогонь, перемішати, поки шоколад розтопиться, зняти з вогню, додати вершкове масло і перемішати до однорідності.
Зібрати пляцок у такій послідовності: шоколадний корж, крем, білий корж, зверху полити шоколадною помадкою. Перед подачею охолодити.
Рецепт і фото – Erika Oszuszki
Спробуйте також приготувати:
- Пляцок “Намисто імператриці” з коржем-рулетом
- Польський пляцок з маком та сиром. Смакота!