Основними елементами для життєдіяльності рослин є азот, фосфор і калій. Крім цього, в ґрунті повинна бути оптимальна кількість мікроелементів. Це кальцій, залізо, марганець, магній, цинк, бор, мідь, сірка, молібден та інші. Нестача в ґрунті хоча б одного елемента живлення болісно відбивається на рослинах.
Підгодівля винограду, чим і як підживлювати
Азот необхідний для росту і розвитку всіх частин куща. Входить до складу білків. При нестачі азоту в ґрунті сповільнюється ріст пагонів, листя втрачає яскраво-зелене забарвлення і з часом відмирає. Грона розвиваються слабо. При надлишку азоту в ґрунті ненормально збільшується розмір листя, пагони ростуть дуже швидко, але тканини у них пухкі і тому знижується морозостійкість. Сповільнюється дозрівання ягід, які стають дуже великими, але водянистими. При його нестачі, пагони тонкі, ростуть слабо, листя світлішає.
Фосфор входить до складу білкових речовин виноградного пилку, прискорює початок цвітіння. Сприяє формуванню грон, прискорює дозрівання врожаю і визрівання лози. При його нестачі на листках з’являються фіолетово-червоні плями.
Калій підвищує стійкість рослин до посухи, морозів і захворювань. Сприяє прискореному дозріванню ягід і визріванню лози. Підвищує цукристість соку ягід і знижує кислотність. При нестачі калію в ґрунті у листя відмирають краї, а саме воно набувають блідого забарвлення.
Покрокова інструкція удобрювання винограду
Основну дозу фосфорних і калійних добрив вносять восени разом з гноєм — після укриття кущів на зиму. Азот вносять навесні — після відкриття кущів. Кращі результати дає внесення добрив на глибину розташування основної маси коренів (30-60 см).
Перша підгодівля винограду проводиться за два-три тижні до початку цвітіння. Хороші результати дають рідкі органічні добрива: гнійна жижа — 1 кг розчину на 1 кв. м і пташиний послід — 40 г на 1 кв. м. Можна вносити комплексні мінеральні добрива (нітрофоска) — 40 — 50 г на 10 л води на 1 кв. м. Така підгодівля винограду стимулює розвиток суцвіть, покращує зав’язування ягід, зменшує осипання квіток і зав’язі.
Підживлення вносять в рідкому вигляді або поєднують з поливами. Глибина внесення 25 -30 см. Другу підгодівлю роблять через два тижні після першої тими ж добривами. Третя підгодівля проводиться перед початком дозрівання ягід — 20 г суперфосфату і 15 г калійних добрив на 10 л води (на 1 кв.м. площі). Останню підгодівлю добривами роблять для покращення визрівання і підвищення морозостійкості лози.