Медовик – торт родом із дитинства. Він популярний не тільки тому, що його майже всі люблять, а й тому, що готують його з простих і недорогих продуктів. У медовик можна утилізувати весь торішній мед, що зацукрився на стінках банок. Медовий торт – безпрограшний варіант для сімейних свят. Головний його плюс у тому, що можна вибрати крем на свій смак.
Якщо хочете приготувати медовик, вам стануть у пригоді такі поради:
- чим менша жирність сметани для крему, тим краще просочиться торт, але в такому разі менше крему залишиться між коржами;
- якщо хочете зробити соковитіший і жирніший торт, беріть сметану з високим відсотком жирності і збільшуйте її пропорції в рецепті;
- якщо замість соди використовуєте розпушувач, додавайте його наприкінці замішування тіста, змішавши з борошном.
Медовик традиційний
3 яйця, 1 скл. цукру, 3 ст. ложки меду, 100 г масла, 2 ч. ложки соди, борошно. Для крему 700–800 г сметани, цукор.
- Збити яйця з цукром, додати мeд, масло, погашену соду. Поставити всe на водяну баню на 7 хв, постійно помішувати.
- Дати суміші трохи охолонути і, додаючи борошно, вимісити тісто, розділити його на 12 рівних частин.
- Розкачати кожну товщиною, як на локшину. Вирізати коло потрібного діаметру прямо на деку (перевернувши її догори дном і припудривши борошном) або вирізати коржі під розмір тарілочки відразу після випікання, поки вони тeплі.
- Коржі випікати приблизно по 3 хв. Остиглі коржі перемазати кремом, посипати подрібненим арахісом (або волоськими горіхами), присипати зверху тортик крихтою від обрізків коржів і поставити в холодильник на ніч.
- Для крему сметану збити з цукром. Сметана має бути дуже холодна. Головне – не збити до утворення масла. До магазинної сметани слід додати загусник.
Медовик варений
2 ст. ложки з чубком меду, 1 ч. ложка соди, 1 скл. цукру, 2 ст. ложки води, 2 ст. ложки масла, 2 яйця, дрібка солі, 2,5-3 скл. борошна. Для крему: 2 б. вареного згущеного молока, 200 г масла.
- Мед довести до кипіння на плиті. Потім додати цукор, соду, воду, сіль і на середньому вогні варити до отримання яскравого оранжевого кольору.
- Зняти з вогню, додати масло, перемішати й охолодити до 45-50 ºС. Відтак ввести яйця, розмішати. Всипати борошно й усе ретельно перемішати. Тісто виходить не дуже густе і липне до рук, але більше, ніж у рецепті, борошна додавати не треба. Найбільша кількість – 3 скл., а в ідеалі – 2,5 скл.
- Тісто накрити і залишити на 1-2 год. За цей час воно охолоне, борошно набрякне, і тісто не буде прилипати до рук.
- На припорошений борошном стіл викласти тісто, поділити на 5-7 частин, розкачати коржі якомога тонше й випікати у нагрітій до 200 ºС духовці близько 8 хв. Обрізати краї відразу, поки коржі гарячі, інакше вони стануть дуже крихкими.
- Згущене молоко змішати з маслом і промазати коржі. Кількість згущеного молока і масла можна варіювати на смак, але масло треба класти обов’язково, щоб коржі краще просочилися.
- Чудово підійде сметанний або заварний крем, але з вареним згущеним молоком виходить дуже смачно – тісто має насичений карамельний смак і згущене молоко теж.
- Якщо використовуєте масляний крем, просочіть коржі сиропом.
- Перемазаний торт не ставити відразу у холодильник: нехай кілька годин постоїть у теплі.
Медові коржі, що зберігаються місяць
1 скл. меду, 4 яйця, 1 скл. цукру, 4 скл. борошна, 1,5 ч. ложки соди.
- Збити яйця з медом і цукром міксером, додати борошно і негашену соду.
- Скотити кулю, посипати борошном, накрити серветкою і відставити в тепле місце на 36 год.
- Відтак поділити тісто на три частини і кожну ще на 5–7 частин. Розкачати і випікати при 200 °С десь по 3 хв.
- Можна обрізати за розміром роз’ємної форми для тортів, а обрізки зберегти для посипання.
- Зберігаються випечені коржі більше місяця. Дуже зручно, коли йде низка свят, а у вас основа для трьох (!) тортиків готова! Залишилося пофантазувати з начинкою і прикрасами.