Печиво “Східне”
Інгредієнти:
Для тіста: 300 г масла, 0,5 скл. кефіру, 1 ч. ложки соди, 1 ст. ложка оцту, 3,5 скл. борошна, 1 п. ванільного цукру.
Для начинки: 75 г масла, по 1 скл. цукру і борошна. Можна також додати 0,5 скл. перетертих горіхів. 1 жовток для змащування виробів.
Для оздоблення: 0,5 скл. цукрової пудри з ваніліном.
Соду погасити у кислому молоці з додаванням оцту, змішати з м’яким маслом, додати борошно, ванілін і замісити м’яке тісто. Для начинки розм’якшене масло руками перетерти з цукром і борошном у крихти. Поділити тісто і начинку на 4 частини.
Кожну частину тіста розкачати пластом, посипати начинкою і акуратно загорнути рулетиком. Рукою трохи приплюснути його, нарізати навскоси і викласти їх на деко, застелене промащеним папером. Змастити жовтком і запекти до світло-золотистого кольору. Готове печиво посипати цукровою пудрою з ваніліном. Печиво на смак нагадує пахлаву з горіхами і медом!
Печиво можна пекти по-іншому: кожну частину тіста розкачати пластом і викласти на деко, застелене промащеним папером, посипати начинкою і накрити другим пластом і т. д. Так вийде 4-шарове печиво. Нарізати квадратами чи ромбиками, змастити жовтком і спекти. Спечене печиво поламати по надрізах. Посипати цукровою пудрою. У цьому варіанті штрейзелю і горіхів можна брати подвійну порцію.