Паска на молоці
1,5 л молока, 150 г дріжджів, 1 л цукру, 400 г масла, 0,5 скл. олії, 6 яєць, 14 жовтків, 1 ст. ложка солі, 4 п. ваніліну, 300 г родзинок (можна на добу залити коньяком), борошно, скільки вбере тісто, 1 лимон.
Молоко перекип’ятити, охолодити до теплого стану (30-40 ОС). Борошно просіяти. Зробити опару з молока, 1/3 цукру, дріжджів і борошна (має бути густиною, як на млинці). Накрити рушником, залишити у теплому місці на 1 год. Масло перекип’ятити, охолодити до теплого. Яйця і жовтки збити з 2/3 цукру.
До опари додати збиті яйця, олію, частину борошна, вимісити. Влити розтоплене масло, додати сіль, ваніль борошно. Замісити нетуге тісто, але й не надто молоде, воно має бути еластичне і не має липнути до рук. Накрити рушником, залишити у теплому місці. Коли збільшиться в об’ємі у 2 рази, додати родзинки (заздалегідь ошпарити, можна замочити на добу у коньяку, відцідити, висушити, перемішати їх із борошном), вимісити.
Коли тісто знову виросте у 2 рази, вимісити його і формувати пасочки. Наповнювати форму тістом на 1/3.
Коли тісто у формах виросте на 3/4 об’єму, поставити паску у розігріту до 180 ОС духовку, пекти 20 хв, зменшити температуру до 160 ОС, пекти до готовності, за потреби прикрити зверху фольгою, щоб не пригоріли.
Рецепт і фото: Іра Колонтай
Читайте також: