П’ять швидких рецептів домашнього листкового тіста

З листковим тістом треба довго возитися, але тільки не з цим! Замішувати його дуже просто, а при випіканні тісто гарно розшаровується, наче магазинне. Для вас ми зібрали різні рецепти швидкого листкового тіста: на воді, на кисляку і навіть з сиром!

Листкове тісто за 10 хвилин

600-650 г борошна (просіяти), 200 мл крижаної води, 300-360 г масла або маргарину, 0,5 ч. ложки солі, 2 ст. ложки цукру. 

Борошно попередньо потрібно просіяти в посудину. Охолоджене масло крупно натерти і перетерти з борошном руками до крихти. До крижаної води додати сіль, цукор і перемішати. Потім з’єднати рідку суміш з просіяним борошном і замісити тісто руками швидко, щоб масло не почало танути. За консистенцією тісто не повинно бути сильно тугим, а навпаки еластичне, м’яке і злегка липнути до рук. Тісто зробити в формі цегли, покласти  в пакет і в холодильник на 1 год. Дістати з холодильника, розкотити в прямокутник, скласти на три частини, накрити плівкою і поставити в холодильник на 30 хв. Через 30 хв тісто готове до приготування.


Ліниве французьке (листкове) тісто

900 г борошна, 500 г масла, 3 яйця, сіль, 400г сметани.

Посікти масло з борошном і сіллю на дрібні крихти, додати сметану і швидко зібрати/склеїти тісто в кулю. Можна це також зробити міксером з насадкою до вимішування тіста (лопатка). Поділити тісто на дві частини. Кожну загорнути в плівку і залишити в холодильнику на кілька годин. Добре це зробити на ніч. Після того розкотити кожну частину до розмірів 25х35 см, наколоти вилкою і випікати в розігрітій до 200 ОС духовці 15 хв. Якщо не маєте можливості спекти два коржі відразу, тоді другий мусить почекати в холодильнику. Можна його ще додатково 2-3 рази скласти і розкотити. Я цього не роблю в цьому рецепті.


Майже листкове тісто (супершвидке)

200 г замороженого масла або маргарину, 1 скл. холодного кефіру або кисляку, 1 яйце, дрібка солі, 2,5 скл. борошна.

Насипати в миску борошно. Дістати масло з морозилки і крупно натерти, швидко перемішати виделкою, не домагаючись однорідності. Руками розмішувати не можна, щоб масло не нагрілося. У масу з борошном і маслом додати інші інгредієнти і знову розмішати виделкою. Висипати суміш на стіл і руками швиденько вимісити до того моменту, поки все борошно вбереться в тісто. Однорідності не домагатися. Тісто буде липнути до рук, але це нормально. Зліпити кулю, покласти в холодильник, накривши плівкою, витримати від 4 до 10 год. Якщо ви передумали пекти, можна покласти в морозилку. Дістати тісто, розкотити, скласти вчетверо, розкотити, відразу знову скласти і знову розкотити. Можна відразу формувати пиріжки: порізати квадратами і спекти «трикутники» з начинкою, смужками – і обмотати сосиски, великими пластами – коржі для «Наполеона». Пекти за температури 200 °С, ставити в гарячу духовку.


Листкове сирне тісто

По 250 борошна і сиру (м’якого, домашнього), 150 г масла, ¼ ч. ложки солі.

Масло змішати з сиром в однорідну масу, додати сіль і просіяне борошно, перемішати, зібрати в кулю, загорнути у торбинку і покласти в холодильник на 12–24 год. Можна просто розкотити, порізати смужками, пекти 10–15 хв за температури 200 °С – вийдуть «слойки». Розкотити, вирізати кружечки, викласти по одному, змастити жовтком, посипати цукром, накрити другим, придавити у центрі пальцем, надрізати по колу пелюстки, у цент покласти джем – вийдуть квіти. Розкотити, змастити повидлом, згорнути рулетом, порізати шматочками – вийдуть «равлики». Тісто можна зберігати у холодильнику впродовж тижня.


Домашнє листкове тісто, як із магазину

1 скл. холодної води, 1 яйце, 1 ст. ложка оцту, борошно (скільки вбере тісто). А також 1 п. маргарину “Слойка” (250 г).

Замісити тісто, як на вареники. Розкотити, розмазати по тісту 1/3 пачки маргарину, скласти конвертом і покласти в холодильник на 30 хв. Потім дістати, розказати і знову змастити 1/3 пачки маргарину, знову покласти в холодильник. Повторити ще 1 раз. Тісто готове.

Спробуйте також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook