Паска крафін – один з трендів останніх років. Дедалі частіше окрім класичної української паски, на Великдень господині також випікають крафіни. На смак подібні, але формуються інакше та мають іншу структуру всередині. Цей рецепт – це поєднання традиційної паски із новим формуванням. Смачно – не те слово! Варто спробувати!
Паска крафін з родзинками і горіхами
- 0,3 л молока, 50 г дріжджів, 300 г цукру, 100 г масла, 80 г олії, 3-4 яйця, 2 жовтки, 0,5 ч. ложки солі, 70 г сметани, 1 ст. ложка горілки або коньяку, 0,5 п. ваніліну, борошно, скільки вбере тісто. Для начинки 200 г родзинок (можна на добу залити коньяком) або в’ялених вишень чи журавлини, 1 скл. посічених горіхів. А також 150 г масла для змащування.
Молоко перекип’ятити, охолодити до теплого стану (30-40 ОС). Борошно просіяти. Зробити опару з молока, 1/3 цукру, дріжджів і борошна (має бути рідке тісто). Накрити рушником, залишити у теплому місці на 1 год. Масло і маргарин перекип’ятити, охолодити до теплого. Яйця і жовтки збити з рештою цукру.
До опари додати збиті яйця, сметану, частину борошна, вимісити. Влити розтоплене масло, додати сіль, ваніль борошно. Замісити нетуге тісто, але й не надто молоде, воно має бути еластичне і не має липнути до рук. Додати горілку і вимішувати пів години. Накрити рушником, залишити у теплому місці.
Формування паски крафін
- Форми заздалегідь застелити пергаментом (змастити його смальцем), зробити високі бортики (мають бути вищі за форму десь на 4 см).
- Коли тісто збільшиться в об’ємі у 2 рази, ще раз добре вимісити і можна формувати. Брати кульку тіста об’ємом приблизно як 1/3 форми, розкотити пластом, змастити м’яким маслом, щедро посипати посіченими горіхами і родзинками, згорнути рулетом. Розрізати рулет поздовж, не дорізаючи до кінця. Згорнути кожну частину у спіраль розрізом назовні. Покласти у форму на дно одну спіраль, а на неї другу.
- Коли тісто виросте у 2 рази, можна випікати. Поставити паску у розігріту до 180 ОС духовку, пекти 20 хв, зменшити температуру до 160 ОС, пекти до готовності, за потреби прикрити зверху фольгою, щоб не пригоріли.
- Готові пасочки діставати і класти на дошку на бік, час від часу перекочувати, щоб не відсиріли. Коли трохи схолонуть, можна поставити прямо.
Рецепт і фото Інни Семенюк
Читайте також:
- Щоби паска вдалася пухкою і смачною. Секрети моєї бабусі
- Як оригінально прикрасити паску. 73 фотоідеї