класична українська паска

Класична українська паска: рецепт на 10 жовтків

Від цього рецепту паски усі господині у захваті. Бо немає нічого смачнішого, ніж класична українська паска - пишна, здобна, волога, ароматна, в міру солодка, довго не черствіє і не кришиться.

Класична українська паска – це смак дитинства, він нереальний! Паска виходить пишна, здобна, волога, ароматна, в міру солодка і довго не черствіє і не кришиться. Причому наступного дня смак паски стає ще багатшим! Від цього рецепту паски усі господині у захваті!

Класична українська паска

  • На 4 паски діаметром 13, 14, 14 і 16 см висотою 11-13 см.
  • Опара: 0,5 л молока, 100 г дріжджів або 30 г сухих, 3 ст. ложки цукру (від загальної кількості), 8 ст. ложок борошна (від загальної кількості).
  • Тісто: опара, 10 жовтків, 100 г домашньої сметани, 50 г смальцю (жиру), 150 г масла 82%, 50 мл олії, 0,5 ч. ложки солі, 300 г цукру (якщо любите солодшу – можна більше), 1 п. ванільного цукру 16 г, 1,5 кг борошна, 0,5 ч. ложки куркуми, цедра з 1 лимона, 1 ст. ложка горілки, 400 г сухофруктів.

Приготувати опару: у теплому молоці розчинити цукор та дріжджі (якщо сухі – додавати після борошна), додати борошно, перемішати до однорідності, накрити плівкою. Залишити в теплі на 30 хв.

Як замішувати тісто на паску

М’яке масло, розтоплений смалець, сметану, цукор, ваніль, сіль, жовтки з бити до розчинення цукру. Додати до опари, додати поступово просіяне борошно, куркуму, замішувати. Тісто має бути густим, але м’яким, не забитим борошном.

Стіл змастити олією, вимішувати тісто 15-20 хв, змащуючи час від часу стіл олією. Покласти в миску, накрити плівкою, залишити на 1,5 год.

Змастити руки олією, вимісити тісто. Додати горілку, цедру, ошпарені сухофрукти, 2 ст. ложки борошна, вимісити. Змастити олією, залишити на 1 год.

Як формувати і випікати паски

Форми для випікання змастити і вистелити пергаментом. Наповнити форми тістом не більше як на 1/3! Можна прикрасити паски декором з того ж тіста: хрестами, косами, квітами, пташечками (формувати як вузлики). В центр встромити довгу шпажку, щоб паска підходила рівно.

Коли паски виросли в 3 рази, змастити жовтком. Випікати при 160 ОС: маленькі – приблизно 30 хв, орієнтуйтеся на свою духовку!

Дістати з форми, охолодити на решітці, якщо високі – на боку, обертаючи час від часу, щоб не сіла.

Зверху на пасках – желатинова глазур.

Рецепт Лілії Цвіт, готувала і фотографувала Вікторія Шуклін

Радимо також інші перевірені рецепти паски від господинь:

 

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook