Пампушки (пончики, пампухи) “Чудесні”
- Об’єм склянки – 250 мл.
- 0,5 л молока, 125 г масла – все разом закип’ятити і остудити до ледь теплого, тоді додати: 50 г дріжджів пресованих, 1 скл. цукру, 1 п. ванільного цукру, 0,5 скл. сметани, 4 яйця (збити), дрібка солі, 2 ст. ложки алкоголю (давала коньяк), куркума (за бажанням), цедра лимона (за бажанням), ~ 1,2 кг борошна.
Замісити м’яке тісто. Тісто має відставати від рук, не липнути. Накрити рушничком чи плівкою і поставити в тепле місце ~на 1-2 год. Тісто має збільшитися втричі.
Тоді розкотити товщиною ~1 см, вирізати стаканом кружечки. Покласти начинку і сформувати пампушки. Гарненько защепити і поставити на присипану борошном поверхню швом донизу.
Можна дати пампухам підрости, але з цієї кількості продуктів в мене вийшли понад 80 пончиків. Тому, поки сформувала останні, то перші вже підросли.
Смажити в великій кількості олії (від 1 л). Пампушки мають плавати.
Порада господині. Спершу до холодної олії даю 2-3 ст. ложки горілки, тоді включаю вогонь. Алкоголь не дасть жиру вбиратися.
Смажити пампушки на середньому вогні, часто перевертаючи.
Готові викладати на паперовий рушничок. Можна посипати пудрою.
У мене було 3 види начинки:
- з повидлом,
- з маком,
- з вареним згущеним молоком.
Рецепт М.Попик, готувала і фотографувала Іванна Луць
- Золотий рецепт тіста для пампухів. Найпростіші, але найсмачніші!
- Бабусині, сирні, від Дарії Цвек, на жовтках і картопляному відварі: сім рецептів пампухів до Різдвяних свят