Здоров'я та краса Консультація лікаря

Недитяча розвага: чому діти стають залежні від пива

За статистикою, багато дітей вперше куштує алкоголь у дев’ять років і навіть раніше і дедалі частіше потрапляють в лікарню з алкогольним отруєнням. Ці дані змусили провести дослідження, аби з’ясувати, що спонукає дітей та підлітків вживати алкоголь.

За статистикою, багато дітей вперше куштує алкоголь у дев’ять років і навіть раніше. Як наслідок за останні роки кількість дітей та підлітків, які потрапили в лікарню з гострим алкогольним отруєнням, зросла з 20,6 до 36,7%. Ці дані змусили вчених провести дослідження, аби з’ясувати, що спонукає дітей та підлітків вживати алкоголь.

Батьки не проти?

Результати дослідження показали, що 75% підлітків починає випивати в середньому у 14 років. Для одних – це просто експеримент, для інших – щоденна звичка, без якої підліток не може уявити своє життя. За даними ВООЗ, за кількістю підлітків, які регулярно вживають алкоголь, Україна – у першій десятці.

За статистикою, тільки половина батьків знає, що їхні діти вживали алкоголь. Приблизно 50% вважають це небажаним, третина – категорично проти. І майже кожна десята мама не проти, якщо дитина трошки вип’є.

«Під час досліджень ми опитували не тільки підлітків, але і їхніх батьків, – розповів для Факти ICTV.Здоров’я директор ДУ Інститут педіатрії, акушерства і гінекології ім. акад. О.М. Лук’янової НАМН України, академік НАМН України Юрій Антипкін. – Виявилося, що багато дітей знайомляться з алкоголем вдома, в колі сім’ї і навіть із дозволу батьків».

Проблема №1 – пиво та слабоалкогольні напої

Найчастіше підлітки обирають слабоалкогольні напої та, зокрема, пиво. В Україні його п’є щодня 1% дітей віком 12-13 років. Спершу підлітки вживають пиво, аби не вирізнятися серед однолітків,  справити враження на іншу стать, розслабитися, повеселитися. А за кілька місяців виникає стійка звичка і потяг до алкоголю, постійне патологічне бажання випити. Ефект посилює низка факторів, наприклад, неблагополучна сім’я та середовище, часті переїзди, генетична схильність до алкоголізму та інші.

Проблема посилюється й тим, що пиво у нашій країні доступне, його повсюдно рекламують, а суспільство ставиться до його вживання надміру лояльно. І даремно! Так,одну пляшку пива міцністю 5% можна прирівняти до 60 мл горілки. А випити пляшку міцного пива (8%) – це те ж саме, що й 100 мл горілки. Тим часом подекуди підлітки випивають до трьох літрів пива на день, що є еквівалентом 0,4 л горілки!

При регулярному вживанні пива у підлітків нерідко розвивається пивний алкоголізм. У нього більш важкий перебіг із тривалим виходом із запою і руйнівними наслідками для організму.

Чим небезпечне пиво для дитячого організму

ВООЗ тісно пов’язує вживання алкоголю із 60 захворюваннями.  Причому незалежно від того, міцний алкоголь чи слабоалкогольні напої, це шкодить дитячому організму і навіть у мінімальній кількості.

Зокрема, регулярне і тривале вживання пива, починаючи з молодого віку, з часом може призвести до розвитку патології серця – так званого синдрому капронової панчохи, синдром пивного серця, коли стінки органу стають товстішими, а порожнини розширюються.

Також вплив пива пов’язують з ожирінням, порушенням артеріального тиску і роботи системи травлення, розвитку патологій шлунка, печінки і підшлункової залози.

Оскільки пиво має сечогінний ефект, воно «вимиває» з дитячого організму магній та калій. А це своєю чергою призводить до аритмії та стрибків тиску.

Окрім того регулярне вживання пива пригнічує вироблення чоловічих статевих гормонів, натомість сприяє утворенню в організмі фітоестрогенів, які є аналогами жіночих статевих гормонів. Внаслідок цього чоловіча фігура починає уподібнюватися до жіночої: жир відкладається на стегнах і животі, збільшуються груди.

Дата публікації: 01.11.2021 img Поділитися