Шарлотка з яблуками
5 яєць, 1 скл. цукру, 100 г розтопленого масла або маргарину або олії, 1,5 скл. борошна, 1 ч. ложка розпушувача або 0,5 ч. ложки соди, погашеної оцтом, ваніль. А також 4–6 яблук.
Яблука порізати кубиками приблизно 1Х1 см, шкірку можна не обрізати. Яйця збити з цукром у стійку піну (білки і жовтки можна не відокремлювати, трохи довше, але зіб’ються). Додати розтоплене масло (негаряче!) або олію тонкою цівкою, збити, додати ваніль, розпушувач або погашену соду, акуратно ввести просіяне борошно, перемішати ложкою. На дно форми викласти трохи тіста, потім шар яблук, решту тіста і решту яблук. Запікати при 160–180 ОС приблизно 40-50 хв. Чудово виходить у мультиварці, печу приблизно 1,5 год. Рецепт і фото Інни Семенюк
Кавовий медовик у мультиварці
2 ч. ложки розчинної кави, ¾ скл. окропу, 5 яєць, 1,3 скл. цукру, 5 ст. ложок меду, 2 скл. борошна, 0,5 скл. олії, 1 ч. ложка соди. Крем: заварний, сметанний або масляний.
Яйця розділити на білки і жовтки. Білки збити до піни, всипати половину цукру, продовжуючи збивати на максимальній швидкості. Має війти біла блискуча стійка маса. Відставити у холодильник.
Каву залити окропом, трохи охолодити або приготувати 3/4 скл. заварної кави. Жовтки збити з рештою цукру до білої маси, додати мед, охололу каву, олію, соду. Насамкінець всипати порціями борошно, ретельно збити міксером. Викласти білки, акуратно вмішати їх лопаткою.
Чашу мультиварки змастити олією (можна на дно покласти аркуш пергаменту), викласти тісто. Випікати 60–100 хв з відкритим клапаном пару або 50 хв у духовці. Після закінчення випікання витримати 10–15 хв на підігріванні. Потім поступово відкрити, дати охолонути у чаші (бісквіт сам відійде від стінок).
У мультиварці медовик може вирости аж під кришку. Тому якщо у вас невелика чаша, пропорції тіста краще зменшити.
Акуратно вийняти, повністю охолодити на решітці, розрізати на 4–7 частин. Змастити кремом всі коржі, верх і боки, посипати крихтами. Хоча цей медовик дуже смачний навіть без крему. Можна зверху полити шоколадною помадкою і щедро посипати січеними горіхами.
Медовик у мультиварці виходить високий (10–13 см), дуже пишний, ніжний. Такий смачний, що можна їсти без крему. У духовці теж виходить пишний і високий. Рецепт і фото Інни Семенюк
Бісквіт “Божевільний” (Crazy Сake)
3 скл. борошна, 1,2–2 скл. цукру, 1 ч. ложка солі, 2 ч. ложки соди (або 3 ч. ложки розпушувача), 0,5 скл. какао, 3/4–1 скл. олії, 2 ст. ложки оцту, 1 п. ванільного цукру, 2 скл. холодної кип’яченої води (або кави).
Просіяти борошно, додати цукор, сіль, соду і какао й перемішати. Змішати олію з оцтом і водою. Влити рідку суміш у борошняну і перемішати віничком або виделкою до однорідної маси. Випікати в розігрітій до 170–180 градусів духовці протягом 30–40 хв, перевіряти готовність дерев’яною зубочисткою. Можна пекти у мультиварці (приблизно 1 год + 20 хв на підігріві, не відкриваючи). Остудити у формі.
Готовий корж можна: з’їсти як кекс; змастити помадкою, шоколадом, варенням абощо; розрізати, перемазати кремом і сформувати торт; заморозити, замотавши у кілька торбинок, щоб не набрався запахів.
Перемазувати можна кремом із маскарпоне, збитим зі згущеним молоком або цукровою пудрою (якщо нема маскарпоне, заморозьте кефір або кисляк, а потім викладіть лід на друшляк, встелений марлею, дайте розтанути і повністю стекти сироватці). Також можна використовувати сметанний, заварний або будь-який інший крем.
Коврижка на варенні
2 яйця, 200 г цукру (можна менше), 1 скл. кефіру (або кислого молока, або свіжого молока), 1 скл. варення, 2/3 ст. ложки соди (погасити 1 ст. ложкою оцту), 2 скл. борошна (може піти 2,5 скл, якщо варення не густе), 1 скл. посічених горіхів.
У холодне варення додати погашену оцтом соду, ретельно перемішати, залишити на 10 хв. Увага: варення за кілька хвилин почне сильно пінитися і “рости”, тому варто розмішувати у банці 0,7 л або більшій мисці. Яйця збити з цукром до пишної маси. Додати кефір, варення, борошно, збити. Тісто має бути густиною, як магазинна сметана. Якщо надто рідке, додайте ще 0,5 скл. борошна. Додати посічені горіхи, перемішати. Пекти у духовці при 170 ОС до сухого сірника або в мультиварці приблизно 1 год 45 хв (коли мине 1 год від початку випікання, злегка привідкрити кришку і глянути на готовність).
Коврижка виходить пишна, висока, щільна, але зовсім не гливка. Сода, хоч її і багато, абсолютно не відчувається! А ягідки з варення і горіхи додають вишуканого смаку.