Кавуновий сезон у розпалі, і поки більшість насолоджується солодкою червоною м’якоттю, кавунові шкірки зазвичай опиняються у смітнику. Але чому б не дати їм другий шанс? Виявляється, з кавунових шкірок можна приготувати щось дійсно смачне і корисне.
Для чого вимочують кавунові шкірки в соді?
Якщо ви здивовані, чому раптом треба замочувати кавунові кірки в соді, не хвилюйтеся — це давній секрет наших бабусь. Сода допомагає позбутися гіркуватого присмаку, який часто є у кавунових шкірок. Всього кілька годин вимочування, і шкірки стають більш приємними на смак.
Окрім того, сода допомагає очистити шкірки від будь-яких залишків хімічних речовин, бруду та пилу. Це простий і недорогий спосіб зробити кавунові шкірки не тільки смачними, але й безпечними для вживання.
Радимо також прочитати: Чому не можна викидати насіння кавуна і дині?
Як використовувати кавунові шкірки: смачні рецепти
Замість того, щоб викидати кавунові шкірки, можна приготувати з них безліч цікавих страв, особливо на зиму. Спробуйте приготувати варення або джем, які точно стануть улюбленими ласощами вашої родини.
Джем з кавунових шкірок
Інгредієнти:
- шкірки кавуна — 1 кг;
- апельсин — 1 шт.;
- лимон — 1 шт.;
- цукор — 1 кг;
- вода — 200 мл.
- Спочатку очистіть кавунові кірки від зеленої шкірки та наріжте їх кубиками.
- Зробіть сироп з води і цукру, підігріваючи суміш на середньому вогні.
- Додайте до сиропу підготовлені кавунові кірки і варіть їх протягом 30 хвилин.
- Тим часом натріть цедру лимона та апельсина, додайте її до суміші разом із соком половини лимона. Варіть ще 20 хвилин.
- Готовий джем розкладіть у стерилізовані банки і закрийте кришками.
Радимо також прочитати: Як вибрати корисний, стиглий і смачний кавун
Варення з кавунових шкірок
Інгредієнти:
- кавунові шкірки — 1 кг;
- цукор — 1 кг;
- ванілін — 1 упаковка;
- лимон — 1 шт.;
- гвоздика — 10 шт.;
- вода.
- Наріжте кавунові кірки кубиками та помістіть їх у каструлю, заливши водою так, щоб вона повністю покрила кірки.
- Доведіть до кипіння та варіть на середньому вогні 1 годину.
- Злийте воду та залиште кірки у друшляку.
- Приготуйте сироп з цукру і 1 склянки води. Додайте ванілін та гвоздику, доведіть до кипіння.
- Додайте до сиропу кавунові кірки та варіть до закипання. Потім охолодіть варення.
- Охолоджене варення знову поставте на вогонь та варіть ще 1 годину. Додайте сік лимона і готуйте ще 2 хвилини.
- Готове варення розкладіть у стерилізовані банки.
Тож, наступного разу, коли їстимете кавун, не поспішайте викидати кірки. Спробуйте ці рецепти і відкрийте для себе нові грані кавунової смакоти!