Господи помилуй

Навіщо повторювати “Господи, помилуй” 40 разів?

"Господи, помилуй" - найдавніша і найкоротша молитва. Навіщо повторювати "Господи, помилуй" три, дванадцять або 40 разів? Священник пояснив сенс.

“Господи, помилуй” – найдавніша і найкоротша молитва. Ви помічали, що між молитвами повторюють “Господи, помилуй” 3, 12 або 40 разів? Чому так багато? Для чого це? Пояснення дав священник Святослав Шевченко.

“Скажу відверто, що раніше мене завжди дивувала в текстах молитвословів наявність таких моментів: “Господи, помилуй (тричі)”, “Господи, помилуй (12 разів)” або “Господи, помилуй (40 разів)”. У моїй свідомості починало тріпотіти невдоволення, мовляв, для чого ця багаторазовість? Мов магічні мантри якісь читаєш. А може, це такі перебивки між молитвами, ну, щось на кшталт пунктиру? – думав я. А зараз розумію, що це міркування людини, яка зовсім не розуміє сутності молитви.

  • Сорокоуст: коли, навіщо і за кого замовляти молитовне поминання

Одного для усе стало зрозуміло

Одного дня, до мене з усією ясністю дійшло призначення цих коротких молитов, що повторюються. Ця думка вразила миттєво, як блискавка серед ясного неба. На долю секунди я раптом побачив образ себе, що валяюся на дні глибокої ями, в яку я впав, очевидно, переламавши руки і ноги і поранившись. Мені невідомо було, скільки часу я там провів — кілька годин чи кілька днів. Було зрозуміло, що якщо я найближчим часом не виберуся, то загину — стечу кров’ю, з голоду, спраги чи холоду.

І коли надія вже була втрачена, мені почулися кроки на поверхні. Тоді я почав відчайдушно кричати. Кричати з усіх сил, багато разів повторюючи: “Рятуйте, допоможіть!” Тому що чітко усвідомлював, що якщо зупинюся, це може коштувати мені життя.

І через цей образ мені стало зрозуміло, для чого і як саме я маю вимовляти слова цієї найкоротшої молитви, яка тільки є. Це камертон, налаштування на потрібний молитовний лад. Та налаштування струн душі, коли наш розум уже відлетів у мрійливі далі, а губи продовжують механічно ворушитися, а горло видавати завчені звуки. Повертатися у свій розум.

І щоразу, коли ми стаємо на молитву, ми повинні всім своїм серцем, усією своєю душею підніматися з ями нашої гріховності і кричати нашому Богові: “Господи, помилуй!” І сподіватися, що рано чи пізно зверху опуститься кінець мотузки чи драбини… кінець нашого порятунку.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook