Насипний пиріг з яблуками
1 скл. манної крупи, 1 скл. цукру, 1 скл. борошна, 2 ч. ложки розпушувача, дрібка солі, 1 п. ванільного цукру, 1,5 кг яблук, 150 г масла.
Масло покласти у морозилку. Змішати всі сухі інгредієнти: борошно, цукор, манку, ванільний цукор, розпушувач, сіль. Має вийти однорідний порошок. Розділити його на 4 рівні частини. Основа для пирога готова.
Підготуємо начинку. Яблука миємо, чистимо від серцевини. Краще використовувати соковиті, кислі яблука. У мене недостатньо кислі, то ж я додала трохи лимонного соку. Натерти яблука на тертці з великими отворами, можна разом зі шкіркою. Якщо вони почнуть темніти, не біда – в готовому пирозі буде гарний, з чітким кольором розріз.
Яблучну масу розділити на 3 рівні частини. Застелити пергаментом круглу форму (d20 см). На дно висипати першу порцію сухого тіста. Рівномірно його розподілити і притиснути ложкою. Далі зверху рівномірно викласти 1/3 яблук. Їх теж притиснути ложкою. Потім йде шар тіста. Далі яблук і т.д. Останнім має бути шар тіста.
Взяти масло з морозилки і натерти його на тертці. Масляною крихтою рівномірно посипати верх пирога. Шпажкою зробити в пирозі багато дірочок. Так масло буде танути і рівномірно просочувати пиріг. Запікати в попередньо розігрітій до t180 духовці приблизно 50-70 хвилин. Масло має повністю піти всередину пирога, а верхній шар стати рум’яним і хрумким. Охолодити у формі.