Історія створення лимонаду
Лимонний напій вперше з’явився у Франції за правління короля Людовика I. Легенда розповідає, що придворний виночерпій якось переплутав бочки з вином і соком.
Він зрозумів це, коли вже ніс келих до королівського столу. Чоловік похапцем додав у сік мінеральну воду і, подумки прощаючись з білим світлом, подав келих Людовику I.
Напій нагадував легке ігристе вино, що супроводжувалося чарівним звуком, схожим на шум морського прибою. І монарху це сподобалося! Відтоді напій почали іменувати королівським лимонадом.
Більш відома і достовірна європейська історія лимонаду почалася у Франції в XVII столітті. Тоді лимонади готували з води і лимонного соку із додаванням цукру.
Часто основою для лимонаду були мінеральні води, які привозили з цілющих джерел. Але дозволити собі такий варіант лимонного напою могли тільки представники аристократії.
Зараз насолоджуватися лимонадом може кожен досхочу. Смачний і корисний лимонад можна швидко приготувати із доступних продуктів. До вашої уваги п’ять перевірених рецептів.
Лимонад тривалого зберігання
- 1 лимон, 160 г цукру, 2 л води, 1,5 ст. ложки натурального оцту.
- Лимон нарізати кружальцями, скласти в банку, додати цукор і оцет (наприклад, винний), воду (можна фільтровану або кип’ячену, але не мінеральну).
- Банку накрити кришкою, залишивши невеликий отвір, і поставити її в тепле сонячне місце на 7–8 днів. Щодня помішувати.
- Відтак процідити і поставити в холодильник у щільно закритій пляшці (заповнити на 2/3) ще днів на 2–3.
- Обережно відкривати, перед вживанням додати лід. Термін зберігання – 2 місяці.
Лимонад м’ятний
- 1 лимон, 100 г коричневого цукру, 1 пучок м’яти, 1 л води, лід.
- З лимонів видавити сік, шкірки порізати. Шкірки залити водою, додати цукор, м’яту, довести до кипіння і варити без кришки 10 хв. Охолодити, процідити і змішати з соком лимона.
- Перелити у глечик, додати листочки свіжої м’яти. Зберігати в холодильнику. Подавати з кубиками льоду.
Лимонад «7 літрів з 1 апельсина»
- 1 апельсин (заморожений), 500 г цукру, 1 ст. ложка лимонної кислоти, 7 л води.
- Заморожений апельсин натерти, як на деруни, додати цукор і лимонну кислоту, залити 1 л окропу.
- Дати настоятися мінімум 4 год, можна ніч. Далі розбавити 6 л води. Процідити в пляшки. Охолодити і пити.
Лимонно-імбирний лимонад
- 1 л води (кип’яченої або бутильованої холодної), 1 лимон або апельсин, 1 шматочок імбиру (5 см), мед або цукор, лід.
- Імбир та лимон порізати шматочками, видаливши кісточки, перемолоти блендером.
- Викласти в банку, залити водою, залишити на 1 год. Процідити лимонад, додати мед або цукор, розмішати.
Лимонад «Для схуднення»
- По 2 яблука, огірка і стебла селери, по 1 лимону й апельсину, по 1 пучку м’яти, петрушки і кропу.
- Фрукти почистити і порізати скибочками (з лимона обрізати шкірку, а апельсина – ні), зелень посікти, м’яту порвати руками.
- Залити все 2 літрами води, настоювати добу в холодильнику. Наповнити склянку льодом, залити лимонадом.
- Напій чудово втамовує спрагу, тонізує, освіжає і дає відчуття ситості. А ще він виводить з організму зайву рідину, знімає набряки.
- Якщо хочете схуднути, пийте по склянці за 30 хв до їди.
Радимо також приготувати інші види лимонаду:
- Апельсиновий лимонад “Безвідходний”, корисний і бюджетний. Має насичений смак та аромат!
- Липовий лимонад. Дуже смачний і корисний для всього організму