свято Сорок святих жайворонки

На свято Сорок святих (9 березня) печуть 40 “жайворонків”

9 березня особливе свято – Сорока святих. Цього дня наші предки закликали весну, випікаючи для цього жайворонків. У публікації - про історію свята, давні традиції, а також рецепт пісних і здобних жайворонків.

9 березня, за новим церковним календарем, християни відзначають свято Сорок святих, Сорока севастійських мучеників. У народі його називають Сороки, Жайворонки. Воно має дуже давнє коріння і цікаві традиції, які подекуди в Україні збереглися і донині. Наприклад, пекти на Сорок святих – 40 жайворонків.

Історія свята Сорока мучеників

Свято Сорока мучеників (9 березня) – це день пам’яті про Сорок севастійських мучеників, які загинули за християнську віру. Це були сорок найкращих воїнів імператора Ліцинія. Сам імператор був затятим язичником і боровся з християнами. Його воїни відмовилися відректися від Христа, і він вигадав для них жорстоке покарання.

Воїнів привели до Севастійського озера, яке було вкрите кригою. Змусили роздягнутися і зайти у воду. А тим часом на березі розпалили лазню: хто зрікається Христа – може вийти з води і піти грітися. Лише один воїн не витримав випробування, вийшов з крижаної води і пішов у лазню – там відразу і помер.

Але у воді все одно залишилося сорок чоловіків. Один з наглядачів побачив видіння, роздягнувся і пішов у воду зі словами “Я – християнин”. Так усі сорок замерзли у крижаній воді, але не відреклися своєї віри.

День пам’яті Сорока мучеників зазвичай припадає на піст, але цього дня він має послаблення: дозволяється їсти рибу і пити вино. Цього року свято Сорока святих випадає не на піст.

На Сорок святих заборонено:

  • фізично працювати;
  • прибирати в домі;
  • шити;
  • будь-що лагодити і ремонтувати;
  • позичати гроші.
Жайворонок з тіста
Жайворонок з тіста

Українські традиції свята Сорока святих

В Україні свято Сорока святих має дуже давні традиції. Колись починаючи із Явдохи (Преподобної Євдокії, 1 березня за  новим календарем) діти ходили по дворах, закликаючи весну, співаючи веснянки. А щоб весна прийшла швидше, пекли жайворонків – печиво та пампушки у формі пташечок із дзьобиками та крильцями, гребінчиками та хвостиками.

Традиційно жайворонків випікали на свято Сорока святих (9 березня). Їх мало бути обов’язково 40. У деяких селах Чернігівщини печиво у формі пташки називали соловейчиками, на Київщині – жайворонками або голубами, на Житомирщині – качечками, на Рівненщині – зозульками.

Інколи пиріжки нанизували на лозинки або різочки, роздавали дітям, дарували сусідам. Існувало повір’я, що тоді всі свійські птиці будуть здоровими.

Подекуди в одній із пташечок запікали монетку. Вірили, що дитина, якій попаде пташечка з монеткою, буде щасливою. Цю монетку потім зашивали дитині в сорочечку, щоб доля була до неї прихильною.

Спечених жайворонків їли протягом дня, пригощали ними сусідських дітей. Ті бігали з жайворонками селом, підіймали їх угору і кликали весну: «Жайворонки, прилетіте, весну-красну принесіте!». За повір’ями, це мало прискорити повернення птахів із вирію, тобто початок весни.

Також саме цього дня наші предки починали будувати плани і мріяти про майбутнє. Було заведено запрошувати в гості близьких і родичів: чим більше їх буде, тим щасливішою буде родина.

жайворонки з тіста
Жайворонки на свято 40 святих

Як спекти з тіста жайворонків і прикликати весну

Пропонуємо дотриматися давньої традиції і також напекти жайворонків, аби весна до нас прийшла швидше. Приготувати їх можна із дріжджового, пісочного або пряникового тіста. А якщо дотримуєтеся посту, обирайте тісто без масла, молока і яєць.

Пісні жайворонки

  • 6–7 скл. борошна, 2 скл. води, 0,7 скл. цукру, спеції (ванільний цукор, духмяний перець, кориця, імбир, кардамон, мелена гвоздика тощо), 2 ч. ложки сухих дріжджів або 30 г пресованих, 0,5 скл. олії, дрібка солі. Родзинки для очей, олія або міцний солодкий чай для змащування.

У теплій воді з цукром розчинити дріжджі, залишити на 10–15 хв. Коли з’являться бульбашки, змішати всі сухі складники і з’єднати з дріжджовою сумішшю й олією, вимісити некруте тісто. Змастити олією або присипати борошном, накрити рушником, залишити у теплому місці, щоб підійшло. Через 1–1,5 год тісто прим’яти, знову укутати і почекати, поки воно знову підніметься.

Тісто розділити навпіл, а потім кожну частину ще на 20. Кожну скотити кулькою. Кожну кульку розкотити в мотузочку довжиною 16–18 см, приплюснути, зав’язати вузлом. Кінчик мотузки, який дивиться вгору, – це голова жайворонка, а який дивиться вниз – хвіст. Його приплюснути і надрізати ножем, зображуючи пір’я хвоста. На голові витягнути кінчик тіста у вигляді дзьоба і зробити очі з родзинок (родзинку розрізати на кілька частин, ціла буде завелика).

як формувати жайворонків з тіста
Як формувати жайворонків з тіста

Зліплених жайворонків викласти на деко, змащене олією на відстані 3–4 см один від одного (щоб не злиплися, вони підростуть). Коли деко заповниться пташками, прикрити їх рушником і дати їм відпочити. Нагріти духовку до 180 ºС. Перед випіканням змастити кожного жайворонка олією або солодким чаєм (якщо ви не постите, можна і жовтком). Випікати 20–25 хв. Готових жайворонків перекласти на дошку, трохи збризнути водою і дати постояти 15–20 хв.

птахи з тіста
Жайворонки з тіста

Жайворонки здобні з начинкою

  • 180 г молока, 3 ст. ложки цукру, 0,5 ч. ложки солі, 1 п. ванільного цукру, 1,5 ч. ложки сухих дріжджів (або 20 г пресованих), 50 мл олії, приблизно 4 скл. борошна, мармелад або варення.

У теплому молоці розчинити цукор, сіль, дріжджі. Додати просіяне борошно, змішане з ваніліном. Далі додати олію і вимішувати, поки тісто не стане еластичним. Дати підійти 1 год. Розділити тісто на шматки, завбільшки з два волоських горіхи. Кожен шматочок розкачати, змастити мармеладом і скрутити рулетиком. Краї добре защипати. З утвореного джгутика скрутити вузлик. Один кінець розпластати і зробити надрізи ножем, формуючи хвіст. Із другого кінця сформувати голову, дзьоб. Вставити очі із гвоздик. Змастити яйцем і випікати 25 хв за 180 ºС.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook