Мережею поширюють інформацію про те, що куркума має дивовижні властивості зцілення організму людини. Вона нібито запобігає пошкодженню печінки та регенерує її клітини, покращує функцію жовчного міхура, має антиоксидантні властивості та запобігає пошкодженню клітин мозку, допомагає при хворобах щитовидної залози, а також має антизапальні властивості.
Утім, не можна остаточно стверджувати про те, що чайна ложка куркуми допоможе у згаданих випадках.
Науковці досліджували куркумін – основний активний елемент куркуми – у різних контекстах. Є свідчення, що куркумін може потенційно допомагати
- при різних запаленнях,
- бути антиоксидантом,
- покращувати роботу мозку,
- допомагати при депресії,
- полегшувати симптоми алергічних захворювань тощо.
Проте, немає достатньо доказів для того, щоб стверджувати про ефективність куркуми, до того ж у згаданому дозуванні.
Більшість досліджень, які вивчають властивості куркуміну, використовують не саму куркуму, а вже виділений та концентрований екстракт куркуміну. Також куркумін має низьку біодоступність, тобто лише мала частка цього препарату здатна всмоктуватися в кров. Вживаючи просто куркуму, дуже складно досягти такого високого рівня куркуміну, який у ході досліджень показує потенційну ефективність. Тому вважають, що для будь-якого ефекту від куркуміну варто вживати біодобавки з куркуміном, а не куркуму.
До речі, від вживання куркуми застерігають людей з проблемами печінки, оскільки куркума має жовчогінний ефект.