За вмістом вітаміну С суниці поступаються лише смородині, в п’яти ягодах середнього розміру його стільки ж, як в одному великому апельсині. Вітаміну Е в них нагромаджується більше, як у порічках, вишнях, черешнях, мандаринах, бананах. За вмістом фолієвої кислоти та солей кальцію суниці не мають собі рівних серед інших місцевих плодів та ягід, а також апельсинів, грейпфрутів.
Щоб наситити організм залізом, теж краще їсти суниці, ніж виноград, малину, сливи, аґрус, чорниці, апельсини, ананаси. Суниці містять пектинові та дубильні речовини, цукри, органічні кислоти, мінеральні речовини – марганець, цинк, йод, калій, фосфор, мідь, кобальт. Тож не дивно, що цей комплекс біологічно активних речовин налагоджує нормальні процеси кровотворення та обміну речовин в організмі.
Що лікує суниця
Плоди суниць поліпшують функцію травлення, стимулюючи виділення травних соків та жовчі, справляють сечогінну дію, сприяють виведенню холестерину та продуктів обміну речовин. Тому рекомендації дієтологів прості: щодня натще їсти ягоди (100-200 г) або пити свіжий сік з суниць (4-6 ст. л.) у разі атеросклерозу, гіпертонії, недокрів’я, маткових кровотеч, захворювань серця, гастриту зі зниженою кислотністю шлункового соку, коліту, холециститу, геморою, порушення сольового обміну (жовчнокам’яної та сечокам’яної хвороб, остеохондрозу, обмінного поліартриту). Звісно, хто має можливість необмежено вживати цілющі ягоди, хай наїдається досхочу, навіть змушує себе їх їсти, коли набриднуть.
Сушені суниці не менш корисні
У народі так чинять, лікуючи різні ураження шкіри. В період міжсезоння так само помічні сушені ягоди: відвар (2 ст. л. плодів кип’ятити протягом 5 хв. у 200-300 мл води, настояти 1 годину) п’ють по пів склянки 3-4 рази на день. Листя, стебла та коріння рослини теж дуже корисні. Вони так само мають сечогінні, потогінні, кровоспинні, протизапальні властивості, поліпшують кровообіг, зміцнюють стінки капілярів, нормалізують діяльність органів травного тракту, профілактують напади бронхіальної астми.
Суничний чай
Для приготування чаю 1-2 ст. л. сухої сировини залити 2 склянками окропу, настояти, перецідити. Настої та відвари суниць варто використовувати під час застудних хвороб та грипу, адже вони знижують температуру тіла, виявляють потогінні та протизапальні властивості, тож їх п’ють і промивають ними ротову порожнину.