Коврижка на варенні
2 яйця, 200 г цукру (можна менше), 1 скл. кефіру (або кислого молока, або свіжого молока), 1 скл. варення, 2/3 ст. ложки соди (погасити 1 ст. ложкою оцту), 2 скл. борошна (може піти 2,5 скл, якщо варення не густе), 1 скл. посічених горіхів.
У холодне варення додати погашену оцтом соду, ретельно перемішати, залишити на 10 хв. Увага: варення за кілька хвилин почне сильно пінитися і “рости”, тому варто розмішувати у банці 0,7 л або більшій мисці. Яйця збити з цукром до пишної маси. Додати кефір, варення, борошно, збити. Тісто має бути густиною, як магазинна сметана. Якщо надто рідке, додайте ще 0,5 скл. борошна. Додати посічені горіхи, перемішати. Пекти у духовці при 170 ОС до сухого сірника або в мультиварці приблизно 1 год 45 хв (коли мине 1 год від початку випікання, злегка привідкрити кришку і глянути на готовність).
Коврижка виходить пишна, висока, щільна, але зовсім не гливка. Сода, хоч її і багато, абсолютно не відчувається! А ягідки з варення і горіхи додають вишуканого смаку.
Рецепт і фото Інни Семенюк