Маковий торт з лимонним курдом
Форма 24 см, вага торта близько 2,3 кг
Лимонний курд
Цедра з 1 лимона, 60 мл соку з лимона, 1 яйце, 2 жовтки, 85 г цукру, 30 г масла. Курду зробила подвійну порцію. А для покриття до курду додала 5 г желатину.
Усе змішати, поставити на водяну баню. Варити 5-7 хв до загустіння. Перецідити через сито. Додати м’яке масло і перемішати. Накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник на 3-4 год.
Маковий корж
6 яєць, 100 г цукру, 70 г борошна, 250 г маку, 10 г розпушувача.
Мак змолоти, залити окропом, проварити до повного випаровування рідини (мак має бути добре просушений!). Жовтки збити з цукром до пишної густої маси. Додати просіяне борошно, розпушувач і мак, перемішати ложкою. Збити білки. Акуратно вмішати збиті до стійкої піни білки. Вилити у застелену пергаментом форму. Випікати 40 хв при 180 ОС. Охолодити, розрізати навпіл.
Крем “Дипломат”
750 г молока, 200 г цукру, 2 яйця, 3-4 ст. ложки крохмалю, цедра 1 лимона, 500 г сметани або вершків (від 30%).
Крем “Дипломат”: 250 мл молока, цукор, яйця, крохмаль, цедру розмішати. Окремо розігріти 500 мл молока, влити яєчно-крохмальну суміш, помішуючи довести до загустіння. Охолодити. Збити сметану. У заварний крем порційно додавати збиту сметану, збити.
Зібрати торт
На корж викласти 1/3 крему (зробити за допомогою торбинки по краю торта бортики з крему, щоб не витік курд), викласти за допомогою торбинки 1 порцію курду, викласти за допомогою торбинки 1/3 крему. Накрити коржем (його з внутрішнього боку злегка змастити кремом). Боки і верх обмазати рештою крему. Залишити у холодильнику на 5-6 год. Покрити 1 порцією курду з додаванням желатину. Коли торт постоїть на столі, курд стане рідшим і буде красивий ефект “витікання начинки”.
В основі – рецепт Лілії Цвіт. Пекла зі змінами і фотографувала Валентина Янчук
-
Торт із зеленими коржами. Ніякої магії і барвників – у тісто просто додаю халву!
-
Мусовий торт “Королівська шарлотка”. Неймовірний смак!