Ліки з грядки: корисні властивості зелені

Брак вітамінів і ослаблення імунітету робить організм уразливим для інфекцій і сприяє загостренню хронічних захворювань. Рішення є – їсти більше зелені, вона має безліч корисних властивостей і може навіть лікувати.

Дієтологи радять обирати зелень, що зростає в наших широтах. Петрушка, кріп, цибуля і листовий салат звичніші нашому організму, тому здатні дати йому більше життєво необхідних речовин, ніж екзотичні фрукти і овочі. А ще зелень може цілком замінити деякі ліки.

Цінність зелені залежить від її свіжості. 70% вітамінів зелень втрачає вже через кілька годин після збирання. Тому намагайтеся купувати зелень з корінцями і в спеціальних горщиках. Так вона може зберігатися кілька днів, не втрачаючи своїх корисних властивостей. А найкраще – виростіть її власноруч, наприклад, на підвіконні. Якщо посадите зараз, на Новий рік та Різдвяні свята


Петрушка багата вітамінами А, С, К, В1, В2, РР і Е. До речі, вітаміну С в ній в п’ять разів більше, ніж в лимонах. У пучку петрушки міститься добова норма мінеральних солей калію, магнію і фосфору. Петрушка допомагає при захворюваннях нирок, гастриті, виразковій хворобі. Вона сприяє загоєнню при запальних процесах, корисна при ослабленому зорі, зміцнює ясна і відбілює зуби.

Кріп містить вітамін С, А, В, нікотинову та фолієву кислоти, солі кальцію, калій, залізо і фосфор.
Добре впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, знижує тиск і нормалізує серцеву діяльність. Його зелень полегшує симптоми циститу і захворювань нирок, тамує головний біль і допомагає при безсонні.

Листовий салат багатий органічними кислотами, вітамінами С, В1, В2, Р, К і Е, також він містить необхідні мікроелементи. Салат покращує травлення, прискорює обмін речовин, нормалізує тиск, попереджує відкладення солей і знижує рівень холестерину, допомагає зняти нервову напругу і покращує сон.

Зелена цибуля містить вітаміни групи В, вітаміни С і Е, йод, органічні кислоти і мінеральні солі. Вона зміцнює імунітет, нормалізує тиск, знижує кількість цукру і холестерину в крові, має сильну жовчогінну дію.

Шпинат містить залізо, а також вітаміни-антиоксиданти А і С, вітамін Е, який очищає артерії, вітамін В12, який посилює імунітет. Тому шпинат допомагає запобігти інфаркту, а також це дуже серйозний помічник у запобіганні ракових захворювань. Дієтологи рекомендують шпинат вживати в їжу 2-3 рази на тиждень. Французи називають шпинат мітлою для шлунка, адже він підсилює перистальтику кишківника, може сприяти виведенню з організму шлаків і токсинів.

Базилік підвищує загальний тонус організму, стимулює травлення, збуджує апетит, корисний при метеоризмі. Він має бактерицидну дію, посилює діяльність серця, але при цьому заспокійливо діє на нервову систему.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook