Лікує… каша. Яка крупа найкорисніша, а яку краще не їсти

Вважається, що кашу треба обов'язково їсти, особливо корисно нею снідати. Однак не все так просто. Каші бувають як корисні, так і шкідливі.

Корисні каші

Гречка

Її традиційно вважають однією з найкорисніших каш. Вегетаріанці часто вживають її як замінник м’яса, адже гречка містить 12% білку. А ще у ній багато вітамінів, зокрема, РР, Е, В1 і В2. Так, вітамін РР необхідний людям, які мають високий рівень холестерину, захворювання печінки і підшлункової. Вітамін Е є антиоксидантом, тому корисний абсолютно всім. Вітамін В підтримує у доброму стані шкіру і волосся, а ще допомагає протистояти стресу. Також гречана крупа містить багато заліза (необхідне для гемоглобіну), кальцій (зміцнює кістки та нігті), цинк (зміцнює імунітет), мідь (зміцнює стінки судин). Флавоноїди, які містить гречка, зміцнює стінки судин, тому її варто їсти людям із варикозом і слабкими судинами.

Вівсянка

Вівсянка асоціюється у нас із корисним продуктом. і не дарма! Овес має властивість знижувати рівень поганого холестерину, поліпшувати роботу шлунково-кишкового тракту і боротися із зайвою вагою. Вона також містить багато вітамінів Е, РР, Н, вітаміни групи В, макро- і мікроелементи, незамінні амінокислоти. Завдяки такому багатому складу зміцнює нервову систему, стабілізує серцевий ритм, корисна для дітей і спортсменів. Однак не вся вівсянка однаково корисна. Найкорисніша – із цільних зерен, адже найбільше корисних речовин міститься в оболонці. Вівсяні пластівці менш корисні, адже при їх виготовленні оболонку видаляють, а ядро зерна пропарюють, а потім розплющують. Так, така вівсянка готується швидко, але корисних властивостей у ній набагато менше.

Перловка

Перлову і ячну кашу роблять із ячменю. Перловка крупа – це очищений і відшліфований ячмінь, а “ячка” – подрібнені зерна ячменю. Зрозуміло, що цілі зерна містять більше корисних речовин, ніж подрібнені. Перлова каша довго вариться (близько 1,5 год). Але цей процес можна пришвидшити, якщо перед варінням крупу на ніч замочити у воді. Найкраще смакує каша, яку щойно приготували. Після вистигання вона стає твердою і несмачною. Серед корисних властивостей перловки велика кількість вітамінів групи В, вітаміни А і Е, лізин (має противірусну дію), кальцій, мідь, йод, багато фосфору, заліза та селену. Завдяки високому вмісту клітковини перловка допомагає травленню, усуває проблеми зі шлунком, сприяє схудненню, нормалізує обмін речовин. У перловці найнижчий з усіх каш глікемічний індекс, тож її можна їсти діабетиками, адже рівень цукру після її вживання підвищується дуже повільно.

Шкідливі каші

Манка

Колись манною кашею примусово годували всіх дітей, але, як з’ясувалося, робили це даремно. Річ у тому, що в манці мінімум користі, адже її виготовляють із зерен пшениці, які попередньо очищають від оболонок (саме в них міститься вся користь). Також у манці, на відміну від інших каш, практично немає клітковини. Манка має високий глікемічний індекс, тому протипоказана тим, хто має підвищений рівень цукру у крові. Не бажано її їсти і тим, хто прагне схуднути, а також малюкам до року, адже може призвести до ожиріння. Окрім того, манка містить багато глютену, що може порушувати роботу шлунково-кишкового тракту. Якщо часто їсти манку, це може призвести до вимивання кальцію з організму, появи проблем із кістками, зубами, нігтями, затримкою росту у дітей. Однак завдяки відсутності клітковини манку рекомендовано їсти людям з виразкою та іншими хворобами шлунка і кишківника.

Вівсянка швидкого приготування

У ній не залишається від вівса нічого корисного, адже у ході очищення і пропарювання зерна вона втрачає корисні властивості. Якщо вівсянку для приготування достатньо залити окропом, знайте, така каша не принесе вам користі. І вона може навіть нашкодити, адже різко піднімає цукор у крові, тому протипоказана людям із цукровим діабетом. Після вівсянки швидко повертається голод і знову хочеться їсти, тому худнути на вівсянці марно.

Шліфований рис

Немає оболонки – немає користі, це ви, мабуть, ужезрозуміли і не треба додатково це пояснювати. Рис корисний тільки якщо він не очищена. Такий рис має бурий колір. А білий рис – легкозасвоюваний вуглевод, який призводить до підвищення рівня цукру.

Читайте також:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook