Куркума — не тільки прянощі, а й корисний продукт

І антисептик, і тонізує, і волоссю допомагає... Куркуму варто використовувати не тільки в їжу, а й мати її у домашній аптечці.

Якщо ви не використовуєте куркуму при приготуванні страв (наприклад дрібка порошку надає супу апетитного золотистого кольору), можете випробувати її дію для зміцнення організму.

Для зміцнення організму п’ють воду з куркумою (0,5 ч. ложки куркуми на 200 мл води, молока або кефіру, додають меду і п’ють натще).

Людям, які мають проблеми із суглобами, радять їсти суміш куркуми, імбиру і меду (1:1:1) і приймати по 0,5 ч. ложки 2–3 рази на день до їди.

При болі у горлі є порада полоскати його сумішшю 0,5 ч. ложки куркуми і солі розмішати та 200 мл теплої води і полоскати горло.

При фарингіті можна змішати 1 ч. ложку меду і 0,5 ч. ложки куркуми, тримати цю суміш у роті протягом кількох хвилин 3–5 разів на день.

При застуді, кашлі як додатковий засіб до основного лікування можна 0,5 ч. ложки куркуми змішати з 30 мл теплого молока, приймати 3–4 рази на день.

Слід зауважити, що куркума не може замінити основне лікування. Адже немає достатньо доказів для того, щоб стверджувати про ефективність куркуми, до того ж у згаданому дозуванні.

Більшість досліджень, які вивчають властивості куркуміну, використовують не саму куркуму, а вже виділений та концентрований екстракт куркуміну. Також куркумін має низьку біодоступність, тобто лише мала частка цього препарату здатна всмоктуватися в кров. Вживаючи просто куркуму, дуже складно досягти такого високого рівня куркуміну, який у ході досліджень показує потенційну ефективність. Тому вважають, що для будь-якого ефекту від куркуміну варто вживати біодобавки з куркуміном, а не куркуму.

До речі, від вживання куркуми застерігають людей з проблемами печінки, оскільки куркума має жовчогінний ефект.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook