Паска “Крафін”
- На 4 паски діаметром 12-14 см: 650 г борошна, 200 мл теплого молока ( до 40 градусів), 12 г сухих дріжджів, 2 яйця + 3 жовтки, 120 г цукру (можна коричневого), 1/4 ч. ложки солі, 50 мл соку апельсина, ваніль, цедра 1 лимона і 1 апельсина, 30 г меду (за бажанням), 80 г масла розтопленого + 50 г для змащування шарів, 200 г родзинок, 80 г цукатів.
Опара: в теплому молоці розвести дріжджі, 1 ст. ложку цукру від загальної кількості, розмішати і залишити на 5 хв. Змішати яйця і жовтки, цукор, сіль, збити в пухку світлу масу. Просіяти в окрему миску борошно, але частину залишити, щоб потім додавати поступово. У борошні зробити заглибину і додати дріжджі, збиті яйця і апельсиновий сік (натуральний), цедру апельсину, цедру лимона і мед (за бажанням). Замісити тісто з гарним настроєм!
Додати в тісто все борошно, вмісити, додати розтоплене масло і вимісити. Якщо тісто досить рідке, то додати ще трошки додатково борошна (десь 80 г, не більше). Домісити тісто на столі до такого стану, щоб воно не приставало до столу (припіднімати і кидати легенько, якщо не пристає, то достатньо).
Змастити руки олією і сформувати кулю, постійно підмішуючи до середини. Покласти тісто у змащену посудину, накрити плівкою і залишити в теплому місці, щоб підросло більше ніж в 2 рази (приблизно 1-1,5 год).
Родзинки залити сиропом (100 мл гарячої води + 100 г цукру розтопити у воді; вистудити і лише тоді залити родзинки; залишити нехай постоїть).
Формування паски-крафіна
Підготувати форми (діаметром 12 см): застелити дно пергаментом і боки теж наростити трохи вище форми за допомогою циліндрів з пергаменту.
- Коли тісто гарно підійде, змастити руки олією, дістати тісто, поділити на 2 частини, підім’яти їх і покласти під плівку ще буквально на 5 хв.
- Сформувати крафіни: взяти одну частину тіста (з кожної частини робити 2 крафіни), розкотити її дуже тонко (майже просвічується!), змастити маслом (можна розтопити і залити верх, розподілити по всій поверхні); покласти начинку і скрутити в тугий рулет, покласти під плівку і те ж саме зробити з другою частиною.
- Взяти перший рулет, гострим ножем розрізати його навпіл по всій довжині і скрутити в коло, назовні до половини і далі вже наступну половинку як другим поверхом закрутити і закріпити зверху (сформувати типу вежу) скрутити так, щоб шари (розріз) були назовні.
- Так зробити з усіма частинами (виходить 4 крафіни). Помістити їх у форми і дати підрости ще вдвічі (приблизно 1-1,5 год). Опісля випікати у розігрітій до 180 ОС духовці до 40 хв (перевірити шпажкою). Яйцем можна не змащувати, просто посипати готові паски цукровою пудрою.
Рецепт і фото Оксани Білінської
Спробуйте також приготувати:
- Незвичайна паска “Крафін”. Покроковий рецепт із фото
- Паски на будь-який смак: від учительської до президентської. 20 перевірених рецептів
Post Views: 30