Цікаві факти про каву, які ви точно не знали

Кава – другий за кількістю вживання напій після води. Вам цікаво, завдяки чому ці магічні зернята стали такими поширеними? Ми віднайшли 87 цікавих фактів про каву, які вас здивують.

Вже більше 1000 років, 60% населення планети починає свій день з чашечки кави. Тому кава – другий за кількістю вживання напій після води. В основі процесу приготування цього напою лежить принцип вилучення з мелених зерен кави кафеола (натуральних ефірних олій), за рахунок їх взаємодії з гарячою водою. Саме ці ефірні олії надають напою смак і аромат, які ні з чим не порівняти.

  • «Кава має бути чорною як пекло, сильною як смерть, солодкою як кохання» – турецька приказка.
  • 52% американців регулярно п’ють каву.
  • 1 акр кавових дерев може дати до 5 тонн кавових зерен, які після обробки перетворяться в тонну меленої кави.
  • За даними дослідження, проведеного Університетом Каліфорнії, пара, що піднімається від гарячої кави, містить деякі антиоксиданти в кількості, аналогічному 3-м апельсинам.
  • Вважають, що першим цукор у каву став додавати король Франції Луї Чотирнадцятий в 1715 році.
  • В 1657 році в Британії кава рекламувалося як ліки від цинги та подагри.
  • Компанії-виробники кави виготовляють велику кількість кави без кофеїну. Витягнутий з порошку кофеїн вони продають фармацевтичним компаніям.
  • Приготовлена кава в процесі охолодження виділяє більше 700 хімічних речовин, що складають її аромат.
  • Кавове дерево «Арабіка» може дати до 6 кг кави на рік, залежно від вологості і температури повітря.
  • Австралійці п’ють на 60% більше кави, ніж чаю, що в 6 разів більше, ніж у 1940 році.
  • Бетховен був настільки педантичним у виборі кави, що кожного разу перераховував точно 60 кавових зерен при заварюванні своєї кави.
  • Перед обсмажуванням деяких сортів кави їх зелені зерна зберігаються кілька років. Експерти вважають, що їхній смак при цьому поліпшується.
  • Перше кафе у Франції було відкрито на початку 17 століття, однак перед цим кава продавалася на вулицях арабськими торговцями в своєрідних «автоматах».
  • Бразилія виробляє третину світового обсягу кави – це понад півтора мільйона тонн кави на рік.
  • З 1850 року ручна кавомолка стала незамінним атрибутом на кухні в США для середнього класу населення.
  • Кофеїн заборонений Міжнародним Олімпійським комітетом. Якщо в крові атлета більше 12 мікрограм кофеїну, він дискваліфікується. Щоб досягти такого рівня, досить випити 5 чашок кави.
  • Лимон додають у каву вже протягом кількох сотень років (його почали додавати раніше, ніж цукор).
  • Кава як ліки досягла найвищого розквіту в Англії в 16 столітті. У той час мікстура з кави, масла і меду призначалася для зігрівання при багатьох хворобах. Пізніше в цій ролі стали використовувати чай.
  • Кавові зерна, як виноград, дуже чутливі до температури, вологості, тиску, та термінів їх збирання.
  • Кава обсмажується при температурі 200-220 градусів Цельсія. Чим довший процес обсмажування, тим темніша вийде кава. Тривалість обсмаження триває в середньому 10-20 хвилин.
  • Кава класифікується за трьома ознаками – якість зерен (сорт, висота над рівнем моря), якість приготування і розмір зерна.
  • Кава вирощується в 45 країнах світу.
  • Кава – найпопулярніший напій в світі. Щорічно його випивають 400 мільярдів чашок.
  • Один з факторів, що сприяє популярності кави – за смаком вона поєднується майже з усім.
  • Рецепт кави з книги 1844 року: «Столову ложку порошку в півлітра окропу, кип’ятити 20-25 хвилин. Залишити настоятися 4-5 хвилин. Додайте рибну шкірку, шматочок риб’ячого жиру або половину яйця».
  • В складі кави продається 75% кофеїну.
  • Мішки для кави зазвичай виготовляють з конопель, і важать вони близько 70 кг при повному завантаженні. Потрібно 600 000 зерен для наповнення такого мішка.
  • Кавові дерева – вічнозелені, виростають до 5 метрів у висоту, проте зазвичай обрізаються до висоти 2 з половиною метра для полегшення збору врожаю.
  • Кавові дерева запилюються самостійно.
  • Квітки кавових дерев живуть дуже недовго, мають жасминово-апельсиновий аромат, і дають кавові зерна розміром з журавлину. Потрібно 4-5 років, щоб дерево стало приносити достатній урожай.
  • Кава вперше стала відомою в Європі як «арабське вино».
  • Кава, поряд з пивом і горіховим маслом, увійшла в десятку найбільш відомих ароматів світу.
  • Кава – найпопулярніший продукт у світі, після масла.
  • Кавові зерна після обсмажування обробляють спеціальними ароматичними речовинами (маслами) і охолоджують. При цьому пори в зернах відкриваються і поглинають більшу кількість ароматизатора.
  • Чорні зерна кави зазвичай містять менше кофеїну, ніж їхні світлі аналоги. Чим довше обсмажується кава, тим менше в ній кофеїну.
  • Під час Громадянської війни в Америці солдати отримували 4 кг обсмаженої кави як частину раціону, що важить 50 кг. Солдати могли вибрати також зелену несмажену каву.
  • Протягом Другої Світової війни урядами було випито понад 130 мільйонів кілограм кави.
  • Добре обсмажені і подрібнені кавові зерна, розчинені в кип’яченій воді, як і раніше називаються «турецька кава». Цей рецепт не змінився з давніх часів і використовується в Туреччині і Греції.
  • Так званий сорт кави Hard Bean (важкі зерна) вирощується на висоті понад півтори тисячі метрів над рівнем моря.
  • В США кава вирощується тільки на Гаваях і збирається в період між листопадом і квітнем.
  • Кава у вакуумній упаковці вперше була представлена в 1900 році братами Хілл.
  • Кава з льодом стала популярною в Японії з 1945 року.
  • Якщо ви любите еспрессо, краще використовувати цукор-пісок, що розчиняється швидше, ніж у шматочках. Краще використовувати білий цукор, ніж темний. І звичайно, краще використовувати саме цукор, а не підсолоджувачі, які змінюють смак кави в гіршу сторону.
  • Першу ліцензію на продаж кави було видано Дороті Джонс з Бостона в 1670 році.
  • У 1727 році саджанці кави були контрабандою вивезені з Парижа до Бразилії. Зараз Бразилія – найбільший виробник кави.
  • В Італії еспрессо вважається настільки важливим напоєм, що його ціна регулюється на урядовому рівні.
  • В Японії кав’ярні називаються Kissaten.
  • На о.Суматра найцінніші сорти кави збирають, слідуючи за звичками тварини лювак, яка вибирає найкращі зерна кави і з’їдає їх. З екскрементів цих тварин вибирають зерна, з яких роблять каву сорту «Kopi Luwak» ціною понад 300 $ за кілограм.
  • Араби почали вирощувати кавові дерева ще в 14 столітті.
  • В 16 столітті турецька жінка могла подати на розлучення, якщо чоловік не зміг зберегти наповненою сімейну чашку кави (місцева традиція).
  • У останні 300 років 90% населення Заходу перейшли з чаю на каву.
  • У 1763 році у Венеції було більше 200 кавових магазинів.
  • У 1790 році в США була відкрита перша компанія-виробник кави і розміщено перше рекламне оголошення в газеті, яке рекламує цей напій.
  • Ірландський крем і Фундук (Irish cream, Hazelnut) – найпопулярніші аромати кави.
  • В Італії більше 200 000 кав’ярень.
  • Jamaica Blue Mountain вважається однією з кращих марок кави у світі.
  • Великі дози кави смертельні. Якщо у Вас вийде випити 100 чашок за 4 години, ви, швидше за все, помрете.
  • Страхова компанія Ллойда в Лондоні починалася як кав’ярня.
  • Молоко в каву почали додавати з 1680 року, коли один французький лікар порадив таке поєднання в лікувальних цілях.
  • 1 Жовтня – офіційний День кави в Японії.
  • В одному тільки Токіо знаходиться більше 10 тисяч кавових магазинів + тисяча кавових автоматів.
  • В Бразилії понад 5 мільйонів людей задіяні в кавовому виробництві.
  • Пересмажені зерна кави дуже добре горять.
  • Сирі кавові зерна, вимочені у воді, є ласощами в багатьох частинах Африки.
  • За деякими дослідженнями, кава допомагає полегшити симптоми астми.
  • Найбільший рівень споживання кави на душу населення має Скандинавія – майже 14 кг кави на рік. Середній італієць споживає «всього» 5 кг.
  • Спеціальні дослідження показали, що стимулюючий вплив на людину мають тільки перші 2-4 чашки кави. Наступні «дози» просто швидко виводяться з організму.
  • Близько 8000 зерен сорту Арабіка потрібно, щоб приготувати кілограм кави. Всі ці зерна збираються вручну.
  • Арабіка – це назва дикого лісу в Ефіопії, де росте сорт кави з однойменною назвою. Ця плантація досі росте, висота дерев у середньому становить 5-7 метрів.
  • Аромат і смак каві додають так звані кавові масла, які, незважаючи на назву, мають властивість розчинятися у воді.
  • Фільтр для кави був винайдений в 1908 році в Німеччині, коли Мелітта Бенц накрила чашку кави промокальним папером, щоб відфільтрувати осад.
  • Перша комерційна еспрессо-машина була зроблена в Італії в 1906 році.
  • Французький філософ Вольтер випивав до 50 чашок кави в день.
  • Найпопулярніша легенда про походження кави говорить про те, що у 8 столітті нашої ери пастух з Ефіопії виявив дивні зерна, після поїдання яких вівцями ті поводились бадьоріше і довше спали. Після них, зерна спробували люди.
  • Назва Каппучино походить від ордена Капуцинів 16 століття.
  • В середній шоколадці є 30 мг кофеїну, в чашці – 100-150 мг.
  • На квітучому кавовому дереві можна нарахувати до 30 тисяч білих квітів. Вони ж формують плід через добу.
  • У кави з’являється неповторний аромат лише після 10 хвилин з початку обсмажування.
  • Французькі революції починали планувати саме в кав’ярнях.
  • Кавове дерево може цвісти до восьми разів на рік, все залежить від кількості злив.
  • Кава збільшується в об’ємі до 18% після обжарювання.
  • Можна обсипати землю навколо садових рослин кавовою гущею, тоді їх не чіпатимуть слимаки і равлики.
  • Беріть трохи меленої кави з собою, коли вирушаєте в магазин за парфумерною продукцією. Нюхайте каву між дегустаціями нових ароматів, так ви збережете свіжість нюху, і запахи не змішаються.
  • Посипте пожовкле за зиму листя кімнатної рослини кавовою гущею, змішаною з цукром. Це один із способів швидко повернути рослині її натуральний колір.
  • Нью-Йоркська біржа, один з найбільших бізнесів світу, починала з торгівлі кавою.
  • У Бразилії в 2001 році випустили поштову марку з ароматом кави. Її запах тримався від 3 до 5 років, а виготовлена вона була на замовлення кавової компанії, яка просувала новий бренд кави.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook