Козацький куліш

Куліш – одна за найдавніших страв. Це була щоденна їжа українців, друга після борщу. Існує безліч рецептів приготування кулешу.

Найпростіший похідний куліш – пшоно та сало, і багатий – з підчеревиною, і пісний – з грибами… Але об’єднує усі ці види кулешу те, що його обов’язково треба готувати на багатті і їсти в добрій компанії!

Інгредієнтти:

По 0,5 кг сала і щоковини або підчеревини, 2 кг свинини (м’ясо, ребра), по 0,5 кг моркви і цибулі, жменя сушених грибів (заздалегідь замочених), 1 кг пшона, 3 зубці часнику, спеції, зелень.

Сало і цибулю порізати дрібними кубиками, свинину і підчеревину – довгими скибками, моркву і гриби соломкою. Витопивши у казані сало, додати м’ясо, ребра і підчеревину, смажити 30 хв. Відтак додати моркву та цибулю. Коли овочі підсмажаться і м’ясо буде майже готове, долити води (приблизно 5 л) і висипати туди ретельно промите пшоно. Воно має розваритися. Справжній куліш має бути схожим на густу сметану. Варити ще 30 хв, посолити, постійно помішувати. Додати спеції (карі, мускатний горіх, мелений перець, трохи вичавленого часнику). Знявши казан із вогню, додати зелень, настояти 10 хв.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook