Козацький куліш у казані
- На 10 літрів: 0,5 кг сала, 1 свинячий хвіст, 1 кг ребер, 1 кг м’яса (краще ошийок), 0,5 кг моркви, 0,5 кг цибулі, 5 л води, 1 кг пшона, 3 лаврові листки, 3 зубчики часнику, сіль і перець за смаком, 1 пучок петрушки, 1 пучок укропу, 1 пучок базиліку.
Сало, м’ясо, ребра, моркву та цибулю нарізати кубиками й кільцями. Пшоно промити до чистої води. Зелень помити й подрібнити. У казані розтопити сало до шкварок. Додати свинячий хвіст і ребра, обсмажити до напівготовності. Додати м’ясо і продовжувати смажити, час від часу помішуючи.
Коли м’ясо підсмажиться, додати моркву, через 10 хвилин – цибулю. Накрити казан кришкою і тушкувати, поки морква не стане м’якою, а цибуля не пустить сік. Долити воду, довести до кипіння. Покласти лавровий лист, очищені зубчики часнику та промите пшоно.
Зменшити вогонь і варити, постійно помішуючи, щоб пшоно не пригоріло. Через 10–15 хвилин, коли пшоно добре розвариться, дати покипіти ще 5 хвилин. Зняти куліш з вогню, посолити і поперчити за смаком, додати зелень, накрити кришкою. Через 10 хвилин куліш готовий до подачі.
Поради, як приготувати смачний куліш на багатті
- Не наливайте воду до країв казана, адже при варінні і додаванні пшона вода може википати. Краще взяти трохи менше як 5 літрів води і відповідно менше пшона. З досвідом ви самі відчуєте, скільки води і крупи потрібно: справжній козацький куліш має бути густішим за суп, але рідшим за кашу.
- Час приготування залежить і від дров — на сильнішому жарі страва вариться швидше.
- Для подачі краще використовувати дерев’яний, глиняний або паперовий посуд — він не плавиться і не виділяє шкідливих речовин, на відміну від пластикового.
- Щодо солі та перцю: краще додати мінімум, а кожен нехай досолить собі до смаку, адже у людей різного віку сприйняття смаку може відрізнятися.
Радимо також прочитати:
- Секрети приготування соковитого м’яса на багатті та овочів-гриль
- Пікнік-ідеї. 9 рецептів смачних страв, які можна приготувати на багатті