Тістечко «Кошики»
250 г борошна, 150 г масла, 4 яйця, 300 г цукру (200 г у крем, 100 г у тісто), 0,3 ч. ложки солі, 1 г ваніліну, дрібка лимонної кислоти, 50 мл води.
Тісто для корзинок. Відокремити білки від жовтків. Просіяти борошно, додати цукор, сіль, ванілін, перемішати. Додати січене холодне масло, перетерти руками на крихти. Додати жовтки, воду. Швидко вимісити тісто. Воно повинно зібратися у грудку. Поділити тісто на дві частини, покласти в пакет. Розкачати качалкою у пласт товщиною 0,5 см. Прибрати в холодильник на 30 хв. Вирізати з запасом кола з тіста. Викласти і притиснути тісто до дна і стінок формочки. Обрізки тіста зняти, зібрати в грудку, розкачати і використовувати. Охолодити 30 хв у холодильнику, наколоти виделкою дно в декількох місцях. Випікати за температури 200 градусів 15-20 хв. Можна на дно кошиків покласти кислий джем або повидло. Спечені кошички охолодити і вийняти з формочок. Якщо погано виходитимуть, здавити злегка руками формочку з боків.
Для крему збити міксером білки (посуд має бути ідеально чистим і сухим) і поставити ємність на водяну баню (250 мл води). Всипати цукор, ванілін, лимонну кислоту. Збивати 12 хв на середній швидкості міксера. Маса збільшиться в об’ємі, стане щільною і блискучою. Зняти з водяної бані і збивати ще 3-4 хв, щоб крем охолов і став ще щільнішим. Перекласти крем в кулінарну торбинку і заповнити кошики.
Якщо тісто не потрібне довгий час, можна його заморозити, поклавши в пакет. Розморожується воно швидко, за 1,5–2 год і зберігає всі свої властивості.