Корисні властивості айви, про які мало хто знає

Пропонуємо дізнатись, якими корисними властивостями володіє айва та як вона впливає на організм людини.

Айва містить 12 % цукрів, фруктозу, глюкозу, сахарозу, аскорбінову, винну, яблучну, лимонну та фумаролу кислоти. Кислоти беруть участь у метаболічних процесах.

Дія на організм:

  • Згальнозміцнювальна;
  • Діуретична;
  • Протизапальна;
  • Нормалізує м’язову та нервову систему;
  • Підвищує імунітет;
  • Покращує метаболічні процеси;
  • Очищує судини та запобігає утворенню холестеринових бляшок;
  • Виводить зайву рідину з організму;
  • Покращує роботу ШКТ.

В айві міститься безліч корисних речовин: пектинові сполуки, глюкоза, фруктоза, солі калію, заліза, кальцію, фосфору і міді, а також вітаміни А, В, С, Е і РР.

Завдяки високому вмісту пектину в плодах айви, фрукт рекомендується вживати людям, які живуть в зонах, забруднених радіонуклідами, або працюють на шкідливих виробництвах. Так як найцінніша властивість пектину – здатність виводити радіонукліди з організму.

Айва має в’язку, кровоспинну, сечогінну і антисептичну дію. Айву також можна вживати в періоди активності грипу, щоб зменшити вплив бактерій на організм.

Через високий вміст заліза, плоди айви вживають для профілактики і лікування анемії, а також після тривалої хвороби.

Пектинові сполуки в айві допомагають при розладах травлення.

При сильному розумовому напруженні і стресі також рекомендується їсти айву – вона містить велику кількість антиоксидантів.

Кому не можна вживати  плід?

  • Людям, які схильні до алергії;
  • При виразковій хворобі шлунку;
  • При запорах;
  • При плевриті;
  • При запаленні товстого та тонкого кишківника.

Для нейтралізації дії кислот, після вживання потрібно прополоскати рот водою з содою. Перед тим, як їсти плід, приберіть насіння та насіннєві коробочки. Пушок, який міститься на фрукті може викликати роздратування слизової оболонки.

Айва: як їдять?

У сирому вигляді айву практично не їдять, так як вона досить терпка і тверда. В основному, з плодів айви готують варення, мармелад, компоти, цукати, а також запікають фрукт.

Після термічної обробки варена або запечена айва стає м’якою і солодкою. Айву також часто додають до м’яса, щоб надати вишуканий смак страві.

При виборі айви потрібно дивитися, щоб плоди були без пошкоджень і подряпин, а колір рівномірним.

10 цікавих фактів про найкисліший фрукт – айву

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook