Королівський пляцок
Форма 20Х30 см. Тісто: 6 жовтків, 200 г масла, 200 г цукру, 6 ст. ложок сметани, 600 г борошна, 1 п. розпушувача (18 г), 1 п. ванільного цукру.
Борошно і масло перетерти в крихту, додати розпушувач, цукор, ванільний цукор, жовтки та борошно, замісити м’яке тісто. Поставити в холодильник на 30 хв. Розділити на 4 частини.
6 білків збити у круту піну, додати малими порціями 150 г цукру, збити до пишної маси, розділити на 4 частини.
1 корж: тісто розкотити, викласти на деко, застелене пергаментом, змастити кислим варенням, зверху викласти білкову масу. Я додала до маси половину пачки вишневого киселю (приблизно 30 г), розрівняти акуратно, випікати в попередньо розігрітій духовці при температурі 180 ОС 20 хвилин.
2 корж: тісто розкотити, посипати 100 г будь-яких горіхів, зверху викласти білкову масу.
3 корж: тісто розкотити, посипати 100 г родзинок, викласти білкову масу.
4 корж: тісто розкотити, викласти макову масу (100 г меленого маку запарити 75 мл молока, остудити, додати 75 г цукру), зверху викласти білкову масу.
Коржі повністю охолодити. Змастити кремом.
Крем: 1 л молока, натерта шкірка з половини лимона – довести до кипіння (не кип’ятити!).
4 яйця, 200 г цукру, 60 г крохмалю, ванілін – збити і додати до гарячого молока, варити 6-8 хв до загустіння, вкінці додати сік з половини лимона, перемішати, накрити харчовою плівкою в контакт ,остудити до кімнатної температури. На бажання, можна додати масла, але в оригінальному рецепті його нема. Крем має бути середньої консистенції, щоб добре просочилися коржі.
Скласти пляцок: корж з родзинками, крем, корж з маком, крем, корж з варенням, крем, корж з горіхами. Верх пляцка змастити кремом, прикрасити за своїм бажанням. Поставити в холодильник на декілька годин.
Рецепт і фото Магдалини Шершун
Спробуйте також приготувати: