Здоров'я та краса Сам собі лікар

Кому можна, а кому не можна їсти олів’є

Беззаперечно, салат “Олів’є” – король новорічного столу. Він давно і надовго закріпив за собою місце у святковому меню. Традиції і дитячі спогади – на цьому його корисні властивості закінчуються. Але кому все ж можна цей салат?

Чим небезпечний?

Поєднання непоєднуваних продуктів

Саме тому салат “Олів’є” дієтологи назвали “харчовою бомбою”. Картопля, яйця, ковбаса, майонез — це несумісні продукти і вони можуть викликати навіть у здорової людини важкість у шлунку, а також негативно вплинути на підшлункову залозу.

Підвищення рівня цукру у крові

Кожен із цих продуктів впливає на збільшення рівня цукру у крові, що у свою чергу може призвести до ожиріння. Звичайно, від одноразового вживання цього народного салату хвороба навряд чи розвинеться, але їсти його протягом усіх новорічних свят все ж таки не варто.

Висока калорійність

Калорійність цього салату вражає. Він може підняти рівень холестерину у крові, м’яко кажучи, вище за норму. Рахуйте самі: організм людини за добу готовий впоратися з 300 мг холестерину, а у 100 грамах салату “Олів’є” міститься більша частина його добової норми. А якщо ще врахувати достаток інших висококалорійних страв на столі, арифметика виходить дуже цікавою. У людей із хворобами серця ця гастрономічна надмірність може призвести до досить серйозних наслідків — інсульту або інфаркту. Саме тому захоплюватися цією стравою не варто.

Майонез

Майонез — головний недолік салату “Олів’є”. Шлунок ніколи не скаже вам “спасибі” за його вживання, оскільки на нього лягає велике навантаження під час перетравлення. Також не рекомендується використовувати варену ковбасу і солоні огірки.

Якщо ж ви зовсім не уявляєте свята без салату “Олів’є”, то не починайте застілля з нього. Нехай краще у шлунок потрапить їжа, насичена білками: курка, яловичина, яйця, біла риба.

Який “Олів’є” можна?

Варіант “Олів’є” для веганів. Сюди входять лише гриби, морква, горох, кабачок, картопля та авокадо. Заправити можна йогуртом. Тоді як типовий український рецепт вражає і кількістю інгредієнтів, і соусами та спеціями. Тут є зелений горошок, цибуля, майонез, індичка, свіжий і солоний огірок, картопля, морква, куряче яйце. Страва виходить жирна та вельми калорійна. А тому й шкідлива. Їсти її можна лише здоровим людям і то не часто. А от варіант салату для веганів – чудова заміна, якщо ви хочете все ж їсти “Олів’є” на Новий рік, але маєте проблеми із шлунково-кишковим трактом.

 

Дата публікації: 23.12.2020 img Поділитися