Каву по-східному не кип’ятять

Кава тонкого помелу зберігається ліпше, ніж грубого: дрібні частинки кавових зерен щільніше прилягають одне до одного й мають меншу природну аерацію.

Для приготування кави по-східному на звичайній плиті турку з водою й цукром ставлять на помірний вогонь. Коли вода закипить, додають каву, змелену до пилеподібного стану, розмішують, знову ставлять на плиту й доводять до кипіння. Тільки в жодному разі не кип’ятять. Як тільки по краях “кришечки”, що утворилася з кавової гущі, підуть маленькі бульбашки, джезву з вогню треба забрати. Зробити так ще два-три рази (можна й більше). Добре, якщо перед подаванням кава трохи настоїться в джезві під кришкою. І, нарешті, пропорції. Для кави по-східному на 200-250 мл води беруть 4 чайні ложки (32 г) кавового порошку.

Спеціалісти запевняють – варто пропустити момент появи бульбашок по краю джезви – і кава забурлить, а значить, вона не вдалася.

В Японії придумали оригінальний спосіб лікування: ванну наповнюють гарячими кавовими зернами, ароматизованими сушеними дольками ананаса й занурюють в неї хворого. Вважається, що така кавова ванна створює ефект сауни й підвищує імунітет.

Кава тонкого помелу зберігається ліпше, ніж грубого: дрібні частинки кавових зерен щільніше прилягають одне до одного й мають меншу природну аерацію, зберігаючи таким чином летючі ароматичні речовини.
І ще…
Горня кави й цигарка – не найкраща сполука. Через складну взаємодію тютюну й кави в крови різко підвищується рівень холестерину.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook