Чай з калиною був першими ліками при застуді, бронхіті, ангіні. Він має відхаркувальні властивості і знижує температуру.
Калину цінують за високий вміст вітаміну С, його у ягодах більше, ніж у лимоні. Одну ягідку калини, наприклад, можна прирівняти до драже “аскорбінки”. А ще вона має властивість знижувати артеріальний тиск, знижувати рівень холестерину, зміцнювати серце і нормалізувати серцевий ритм при аритмії.
Калину з медом використовують для лікування пієлонефриту. При перших ознаках (слабкість, підвищена температура, болі в області попереку, порушення в сечовипусканні) можна розтовкти мед з ягодами та приймати кілька разів в день. А для простої профілактики та оновлення крові можна з’їдати час від часу жменю калини.
Як приготувати калину з медом
Натуральний мед і ягоди калини 1:1. Ягоди залити окропом, залишити на 5 хв. Злити воду, дати води стекти і підсохнути ягодам хвилин 10. Перетерти ягоди через сито, щоб вийшло пюре. Зважити, додати стільки ж меду, перемішати. Налити у чисту суху банку, зберігати в холодильнику.
Також можна зробити калину з цукром, але у такому разі треба брати більше цукру (1:2), перемішати. Залишити на столі до повного розчинення цукру, час від часу перемішувати.
При кашлі та застуді пити по столовій ложці 4 рази на добу. Можна додавати у гарячий трав’яний чай.
Зауважте! Протипоказана калина вагітним жінкам, гіпотонікам, людям, що страждають підвищеною кислотністю шлункового соку, хворим подагрою, артритом, тромбофлебітом, при каменях в сечовому міхурі і протоках. Також не можна вживати її при серйозних захворюваннях нирок і схильності до підвищеного зсідання крові.