Іван-чай містить більше вітаміну С, аніж цитрусові

Наземна частина кіпрею, а надто до цвітіння, багата на білки, солі кальцію, аскорбінову кислоту. Настої і чаї з нього здавна пили при застудах.

Ще у ХІІІ столітті європейські травники знали кіпрей вузьколистий (його ще називають іван-чаєм) як лікарську рослину, що дає життєву силу. Це направду так, адже наземна частина кіпрею, а надто до цвітіння, багата на білки, солі кальцію, аскорбінову кислоту та слиз. Настої та відвари з цієї рослини мають протизапальну, жарознижувальну, заспокійливу, знеболювальну дію, їх також застосовують для лікування злоякісних пухлин.

Настої і чаї з кіпрею у нас здавна пили при застудах. Для цього брали 1 ст. ложку висушеного листя чи кореня рослини, заливали 1 скл. окропу й настоювали упродовж 2 год. Заживали по 1 ст. ложці три-чотири рази на день перед їдою. Або ж просто робили чай, заливаючи подрібнене листя кіпрею окропом. Такий чай можна давати й дітям, адже ця рослина зміцнює імунітет та запобігає авітамінозу.

Для лікування і профілактики простатиту варто пити таку настоянку: подрібнені квіти та листя кіпрею залити горілкою у пропорції 1:2, настояти впродовж місяця. Заживати по 30 крапель тричі на день, запиваючи великою кількістю перевареної води.

Відвари з коріння кіпрею вузьколистого ефективні при лікуванні сифілісу, гонореї, а також закрепах, жіночих болях.

Для метеозалежних людей рекомендують таку суміш трав: порівну кіпрею, материнки, звіробою, ромашки, споришу, підбілу та м’яти висипати у ситечко, процідити через нього 1 скл. окропу. Пити через 20 хв після їди невеликими ковтками.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook