Хризантема має неабиякі лікувальні властивості. Тож нині, коли хризантеми саме цвітуть, народні травники не гають часу і запасаються безцінним медикаментом. У цій квітці – калій, магній, цинк, амінокислоти та флавоноїди. Завдяки цим сполукам людина може не лише відновити сили, а й вилікувати чимало хвороб. Проте для лікування підійде лише біла хризантема, бо тільки вона є натуральною і лікувальною.
Також можна лікуватися листочками цієї квітки. Але зривати їх краще лише зверху – вони найкорисніші. Пелюстки і листочки слід висушити, а вже потім робити ліки.
Хризантема позитивно впливає на нервову систему – має тонізувальну дію, бадьорить. Добре пити настій хризантеми тим, у кого тремтять руки. Для лікування потрібно зробити чай – 1 ст. ложку пелюсток залити окропом, приблизно 200 мл. Після цього рідина має настоятися 12 годин. Коли настій готовий, його треба процідити і пити по 60 мілілітрів тричі на день. Чай варто вживати за півгодини до їди, аби корисні властивості встигли засвоїтися. Пити такий напій треба протягом місяця. Потім слід зробити 7-10 днів перерви і далі продовжувати курс лікування.
У складі хризантеми є велика кількість ефірних олій, які запобігають виникненню хвороби Паркінсона. А тим, у кого є така недуга, треба постійно вдихати ефірні олії квітів і пити чай з хризантеми. При постійних стресах і нервових розладах треба приймати ванни, у які додають настояні в окропі пелюстки квітів (1 склянка). У ванні слід полежати 10-15 хвилин.
Крім того, чай і настій хризантеми лікують застуду, бронхіт та хвороби очей. Для промивання очей слід робити чай із сушених пелюсток і настоювати його 10 хвилин. Така рідина допомагає позбутися кон’юнктивіту.
Також застосовують хризантему при онкологічних хворобах та при лікуванні серцево-судинних хвороб. Адже хризантема стабілізує кровообіг та нормалізує функції вегетативної системи, знижує рівень холестерину в крові та діє як жарознижувальний засіб.
Хризантемою лікували алкоголіків ще з давніх-давен. Якщо господиня щодня запарювала чай з цієї рослини, то у сім’ї не було пияків. Для чаю потрібно взяти 1 ст. ложку сушених пелюсток та листочків хризантеми, залити окропом (200 — 250 мілілітрів), настояти протягом ночі та пити тричі на день по 60 мілілітрів. У людини, яка бодай кілька тижнів попила чаю з хризантеми, виникає відраза до спиртного.