Сніданок для багатьох – у кращому разі горнятко кави і, можливо, поквапом випитий йогурт. У гіршому разі ми зовсім відмовляємо собі у ранковому прийомі їжі, бо на нього не вистачає часу. Вибір між розміреним повноцінним сніданком і можливістю поспати зайві півгодини робимо на користь сну. А дарма.
За час нічного сну, коли організм відпочиває, вміст цукру у крові знижується, і його треба довести до норми, щоб відновити енергетичний баланс. Тому люди, які снідають, більш енергійні фізично й активні інтелектуально. Відмовляючись від сніданку, людина позбавляє себе значної кількості поживних речовин, і компенсувати їхню нестачу протягом дня досить складно.
Ще один аргумент на користь сніданку: якщо ним нехтувати, набагато складніше підтримувати стабільну вагу тіла, тому що відчуття голоду змусить перекушувати, а це зазвичай щось жирне і солодке. Коливання рівня цукру у крові супроводжуються втомою, дратівливістю, сплутаністю мислення.
Учені підрахували, що ті, хто вранці іноді не їсть, мають менш інтенсивний обмін речовин на 3–4%. А у тих, хто систематично ігнорує сніданок, він повільніший на 4–5%. Крім того, вчені кажуть, що ті, хто починає день без їжі, здатні набрати за рік 4–7 зайвих кілограмів.
Сніданок дає сигнал вашому організму увімкнути обмін речовин. З англійської слово сніданок (breakfast) дослівно означає «перервати піст». Залежно від того, коли відбувся останній прийом їжі, організм може голодувати («постити») від 8 до 12 годин. Цей період значно подовжується, якщо пропустити сніданок.
У процесі голодування, наприклад уві сні, відбувається зниження рівня глюкози у крові. Гормони і глікоген, що утворюється печінкою, сприяють підтриманню нормального рівня глюкози. Після голодування протягом 12–15 годин запаси глікогену в організмі суттєво вичерпуються. Сніданок допомагає поповнити ці запаси і підготувати організм до навантажень майбутнього дня.
Якщо ви прокинетеся і відразу ж рушите в дорогу, можливо, не відчуватимете голоду, але ваш обмін речовин працюватиме дуже повільно. Розбудіть свій метаболізм за допомогою здорового сніданку протягом 45 хвилин з моменту пробудження.
За 30–45 хв до сніданку, тобто відразу після пробудження, натще випивайте склянку води без газу, можна з лимоном. Якщо ви починаєте ранок із зарядки, вам не обов’язково щільно снідати перед тренуванням. Злегка перекусіть, а після тренування поснідайте.
Починати снідати треба не з першого числа наступного місяця або з понеділка, а вже завтра. Навіть якщо зранку ви не маєте апетиту, продовжуйте снідати протягом одного-трьох тижнів, щоб організм звик. Якщо зранку не відчуваєте голоду, швидше за все ввечері ви переїли. Тому не їжте багато за вечерею. Позбувшись цієї звички, вранці ви відчуватимете легкий голод і природну потребу у їжі.
Найкраще на сніданок обирати каші зі злаків, зварені на воді або запарені. Вони чудово чистять кишківник, одночасно створюючи відчуття насичення, і сприяють зниженню ваги. Посилити роботу злаків можна, додаючи до них висівки (наприклад у вигляді готової каші з висівками, мюслів, шматочка хліба з борошна грубого помелу) або приймаючи висівки окремо. Також дуже смачні каші зі шматочками фруктів і ягід.
Для початку краще з’їдати на сніданок менше, ніж не їсти взагалі, навіть якщо спочатку вам видається, що не голодні. Звикнете снідати через кілька тижнів – і зможете пишатися тим, що виробили ще одну здорову звичку. Пам’ятайте, що маленьке зусилля над собою – це великий крок назустріч бадьорості, здоров’ю та красивій фігурі.