Інгредієнти:
50 г дріжджів, по 1 ложці борошна, цукру, 1,5 скл. теплої води, 1,5 л сироватки, 1 яйце, по 1 ст. ложці з чубком солі, оцту, горілки, смальцю (нетопленого), 2 ст. ложки олії.
Змішати дріжджі, борошно, цукор, воду й покласти все у літрову банку. Поставити в тепло (але щоб не було гаряче) й дати підійти – так, щоб літрова банка стала майже повною. Тоді вилити в миску, додати теплої сироватки, яйце, сіль, оцет, горілку, смалець, олію. Старанно все змішати, поступово додаючи борошно, скільки вбере, і вимішувати тісто доти, доки не відставатиме від рук. Накрити миску рушником, поставити у тепле місце й лишити на 4 год. Коли тісто висходилося, його ще раз добре вимісити, за потреби додати жменю-другу борошна. Розділити тісто на шість частин, кожну з яких ще раз добре вимішати і викласти у форми на половину їхнього об’єму. Змастити хліб збитим яйцем перед тим, як ставити у духовку. Вона має бути розігріта.